Nieuws

Unicorns: Wat een gek ervoor geeft

Veel unicorns hebben wankele vooruitzichten en toch zijn ze miljarden waard. Oppassen geblazen, zegt Bloombergcolumnist Shuli Ren.

Hoeveel is WeWork waard? Het hangt ervan af aan wie je het vraagt, zegt Shuli Ren.

In 2015 lag de door analisten geschatte waarde nog rond de 47 miljard dollar. Dit jaar in maart – nog ruim voordat het bedrijf richting de afgrond dreef - verlaagde een fondsmanager van Fidelity zijn waardering met 35% tot 18,3 miljard dollar.

En nu, ruim zeven maanden later, schat de Amerikaanse hedgefondsmanager Bill Ackman de waarde op nul. En de CEO van JP Morgan Jamie Dimon geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij waardeberekeningen.

Van 47 miljard naar nul

Van 47 miljard naar nul in vier jaar. Geen lekker nieuws voor beleggers. En Ren vreest dat WeWork niet de enige unicorn is met een veel te hoge waardering. 

Analisten hakken de laatste tijd bijvoorbeeld grote happen uit hun waardering voor Uber Technologies, de ooit zo geprezen taxi-app. Hetzelfde geldt voor Juul Labs (e-sigaretten). En zo zijn er nog een paar voorbeelden.

Het probleem volgens Ren is dat veel beleggingsfondsen de laatste jaren geïnvesteerd hebben in jonge ondernemingen om zo het rendement van indexfondsen en ETF’s te kunnen overtreffen. Het gevolg zijn torenhoge waarderingen die elk moment als een kaartenhuis in elkaar kunnen donderen.

Start-ups

Een extra gevaar is volgens Ren dat veel unicorns geen echte start-ups zijn in de klassieke zin van het woord, maar bedrijven die al behoorlijk groot zijn. Dat maakt de waardering nog lastiger, omdat er vaak al veel schuld is. Bovendien zijn bij deze unicorns de belangen van zittende aandeelhouders niet per definitie gelijk aan die van nieuwkomers.

Voor particuliere beleggers betekent dit dat zij er verstandig aan doen de beleggingsfondsen waar ze in beleggen nog eens grondig onder de loep te nemen om te kijken of er niet overdreven veel unicorns in zitten.

Want als deze straks bij een beurscorrectie bij bosjes omvallen, dan zijn zij degene die de tol betalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie