Nieuws

Franse economie draait lekker

Terwijl de Duitse economie verzinkt in recessie, gaat het bij de Fransen heel aardig met een groei van 0,3% in het derde kwartaal. Nomura verwacht dat de economie ook in 2020 goed blijft draaien.

Het zal de Franse nationale trots goed doen. Begin dit jaar heerste er nog veel onvrede en tegenvallende welvaartsgroei. Het nieuws werd gedomineerd door protesten van gilets jaunes.

Maar nu ziet de situatie er plots veel beter uit, met een economische groei die tot de beste van Europa behoort. En een daling van de werkloosheid die voor meer geld zorgt in de zakken van met name de armste Fransen.

In opiniepeilingen zegt weliswaar nog altijd een grote meerderheid ontevreden te zijn over het werk van hun president Emmanuel Macron, maar hij heeft niet stil gezeten. Integendeel, Macron heeft de economie dit jaar een boost gegeven met een overheidsinjectie van tien miljard euro.

Arbeidsmarkthervormingen

Daarnaast beginnen zijn arbeidsmarkthervormingen te werken. Macron heeft onder andere het belastingsysteem hervormd; sociale voorzieningen versoberd; de kosten van ontslag voor werkgevers verlaagd en tijdelijke contracten minder aantrekkelijk gemaakt.

Het waren hervormingen die door de bevolking met kritiek werden ontvangen, maar ze hebben wel gewerkt. Vooral het aantal vaste banen is in het derde kwartaal tegenover een jaar geleden spectaculair gestegen met 5%.

Doordat tegelijkertijd ook het aantal deeltijdbanen daalde, bleef de werkloosheid weliswaar hoog met 8,5%, maar het algehele loonniveau steeg wel.

Meer te besteden

Dat laatste zorgde voor een van de belangrijkste pijlers onder de economie: de consumptieve bestedingen stegen in het derde kwartaal met 0,3%. De andere pijlers waren overheidsbestedingen (+0,4%) en bedrijfsinvesteringen (+0,9%).

Negatieve impact kwam alleen van de handel, doordat de import sneller steeg dan de export. Toch is dit niet te vergelijken met Duitsland, dat in het derde kwartaal door zijn open economie veel meer last had van de inzakkende wereldhandel.

Meer dan 1%

Al met al resulteerde dat in een kwartaal-op-kwartaal groei van 0,3%. De Franse economie lijkt daarmee op weg naar een groei van ruim boven de 1% voor het hele jaar (de EU verwacht 1,3%). 

De vraag is natuurlijk of dat zo blijft in 2020. De Japanse effectenbank Nomura is wat dat aangaand gematigd optimistisch. Er zijn zeker beren op de weg.

Denk aan de Brexit en de dreiging van meer handelsconflicten. Maar Frankrijk heeft daar dus minder last van dan de open economieën van Duitsland of Nederland.

ECB

Het is ook de vraag of Macron door kan gaan met zijn hervormingsagenda, bedoeld om de werkloosheid verder omlaag te drukken en Franse bedrijven competitiever te maken. Dat zal gezien zijn lage populariteit niet eenvoudig zijn.

Daar staat tegenover dat Franse huishoudens nog extra bestedingsruimte krijgen door nieuwe belastingverlagingen in 2020. Het ondernemersvertrouwen blijft in Frankrijk opvallend positief

En Franse gezinnen hebben internationaal gezien relatief weinig schulden, waardoor ze meer kunnen profiteren van de lage rente als ze meer lenen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie