Nieuws

ETF's helpen mandaatkosten omlaag

Institutionele beleggers kunnen steeds betere deals sluiten met actieve vermogensbeheerders door dreigen te kiezen voor ETF-oplossingen.

Institutionele beleggers hebben dankzij de komst van passieve fondsen een steeds betere onderhandelingspositie bij het vergeven van beleggingsmandaten aan actieve vermogensbeheerders.

Dat schrijft Cerulli Associates in een rapport over de Amerikaanse markt voor vermogensbeheer. Volgens Cerulli geldt in het algemeen dat hoe meer passieve alternatieven er zijn, hoe groter de onderhandelsruimte van institutionele klanten is om de kosten naar beneden te krijgen.

Zo zijn er bijvoorbeeld relatief veel obligatie-ETF’s, dus kunnen institutionele beleggers lage vergoedingen afdwingen. Het omgekeerde geldt voor bijvoorbeeld high yield-obligaties, waar nog niet zoveel ETF’s van zijn.

Kortingscomités

De beste deals worden volgens Cerulli afgesloten door verzekeringsconcerns die de grootste mandaten te vergeven hebben en daarom gewilde klanten zijn voor vermogensbeheerders.

“Insurers historically have been ahead of the curve in terms of negotiating fees," schrijft Cerulli.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie