Nieuws

ESG-geldmarktfondsen groeien als kool

Het beheerd vermogen in ESG-geldmarktfondsen is dit jaar met 15% gegroeid. Hele grote verschillen met traditionele geldmarktfondsen zijn er echter niet.

De populariteit van geldmarktfondsen met een ESG-label neemt toe. Volgens onderzoek van Fitch steeg de hoeveelheid geld belegd in deze fondsen gedurende de eerste helft van 2019 met 15% tot 52 miljard dollar.

Dat is veel meer dan in 2018, toen de groei slechts 1% bedroeg over het hele jaar. Steeds meer vermogensbeheerders anticiperen op de ESG-trend met nieuwe geldmarktproducten.

In Europa behoren DWS en BlackRock tot de belangrijkste aanbieders. Het is de vraag of de switch van gewone naar ESG-geldmarktfondsen veel uitmaakt.

Portefeuille onveranderd

Zo stelt DWS volgens The Financial Times dat het ESB-label voor de portefeuille geen directe effecten heeft gehad. De oude geldmarktfondsen voldeden namelijk ook al aan ESG-criteria.

Dat is op zich ook niet zo gek. Geldmarktfondsen beleggen in schuldpapier met een looptijd van minder dan twaalf maanden. Het hoofddoel is niet om veel geld te verdienen, maar vooral geen geld verliezen.

Beleggingen in riskante bedrijven met een smetje worden daardoor meestal bij voorbaat uitgesloten.

Witwassen

Toch kan volgens Fitch de opkomst van ESG-geldmarktfondsen wel degelijk effecten hebben. Een goed voorbeeld is Danske Bank. Verreweg het meeste kortlopende schuldpapier is afkomstig van overheden en financiële instellingen, zoals Danske Bank.

Nu deze bank beschadigd is door een witwasschandaal is de vraag of er nog wel in belegd mag worden volgens ESG-criteria.

Diezelfde vraag zal vermoedelijk gaan spelen op het moment dat er een nieuwe kredietcrisis uitbreekt en er net als in 2009 meerdere banken blijken te zijn met liquiditeits- en integriteitsproblemen. 

De ESG-geldmarktfondsen zijn overigens als groep nog altijd piepklein in vergelijking tot de totale markt voor geldmarktfondsen, waar 6000 miljard dollar in omgaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's