Nieuws

Brexit: Weer geen duidelijkheid

Zaterdag zou het Britse parlement stemmen over Brexit, maar de uitkomst is dat Boris Johnson aan de EU uitstel moet vragen.

Superzaterdag werd anticlimax, schrijft de Rabobank in een update. Het parlement zou stemmen over de nieuwe plannen die Boris Johnson heeft gemaakt met de EU, maar dit ging niet door. 

Er werd namelijk eerst een amendement ter stemming gebracht. Dat amendement dwingt de regering wetgeving te ontwikkelen waardoor het akkoord met de EU zeker zou worden uitgevoerd.

"Het amendement was bedoeld als verzekering dat er geen harde Brexit zou plaatsvinden op 31 oktober als gevolg van onvoorziene problemen. Het amendement werd aangenomen: 322 tegen 306," aldus ABN Amro

Uitstel niet wenselijk

Het plan van Johnson kwam zo helemaal niet aan bod en Johnson werd gedwongen de EU om uitstel te vragen. Dat heeft hij, onder protest ook gedaan. 

Vanzelfsprekend vindt hij uitstel van het vertrek van het VK uit de EU op 31 oktober niet wenselijk. Dat heeft hij nu wel heel duidelijk gemaakt. 

Hoe nu verder? Johnson kan proberen zijn plan de komende dagen - wellicht morgen - in stemming te brengen en ondertussen verder te dreigen met een harde Brexit.

Zo kan hij misschien wat parlementsleden die een harde Brexit een regelrechte ramp vinden, in zijn kamp krijgen. Het stemverschil is niet heel groot.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's