Nieuws

T. Rowe Price: Vijf redenen waarom de dollar sterk blijft

De dollar is dit jaar, ondanks de vertraging van de Amerikaanse economie, uiterst veerkrachtig gebleken. Voor obligatiespecialist Quentin Fitzsimmons van T. Rowe Price komt dat niet als een verrassing.

Quentin Fitzsimmons van T. Rowe Price geeft vijf redenen waarom de dollar niet snel aan kracht zal verliezen.

 1. Renteverlagingen leiden niet altijd tot dollarzwakte
  "De Fed verlaagde de rente afgelopen juli voor de eerste keer sinds de financiële crisis en volgde met een tweede verlaging in september. Naar verwachting volgt een derde verlaging in december. Renteverlagingen gaan meestal gepaard met een depreciatie van de munt, maar dat is niet altijd het geval geweest voor de Amerikaanse dollar. In feite is de dollar tijdens de laatste vier Amerikaanse renteverlagingscycli slechts één keer verzwakt."

 2. Amerikaanse economische groei nog altijd sterker
  "In 2019 heeft de Europese groei tot nu toe teleurgesteld in vergelijking met de Amerikaanse groei. Zo stagneerde de Italiaanse economie in het tweede kwartaal, terwijl het Verenigd Koninkrijk in de drie maanden tot juni een krimp te zien gaf. Misschien nog belangrijker, in Duitsland - Europa's grootste economie - is de productiesector in een recessie terecht gekomen omdat de handelsspanningen op de exportvraag drukken. Tenzij het verschil tussen de Amerikaanse en Europese economie afneemt, is het moeilijk in te zien hoe de dollar kan verzwakken ten opzichte van de euro."

 3. De Amerikaanse dollar blijft aantrekkelijk vanuit carry-perspectief
  "Zelfs als er meer renteverlagingen van de Fed volgen na die van juli en september, zal de dollar waarschijnlijk nog enige tijd aantrekkelijk blijven vanuit carry-perspectief, omdat de Amerikaanse rentevoeten zo veel hoger liggen dan in Japan en Zwitserland, waar de rente negatief is."

 4. 4. Handelstarieven en -oorlogen veroorzaken volatiliteit
  "Na een bijzonder moeilijke ronde van tariefonderhandelingen hebben de Chinese autoriteiten onlangs de renminbi laten depreciëren tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in meer dan tien jaar, maar hebben zij de waarde van de renminbi ten opzichte van een brede waaier van andere valuta's relatief ongewijzigd gelaten. Valuta's worden steeds meer gebruikt als politiek instrument en naarmate de handelsbesprekingen tussen beide partijen vorderen, zullen wellicht nog meer maatregelen volgen."

 5. De safe haven-status van de Amerikaanse dollar blijft Intact
  "In tijden van stress trekken beleggers naar de Amerikaanse dollar, een trend die waarschijnlijk niet snel zal veranderen. De Amerikaanse dollar is de plek waar de liquiditeit in het huidige beleggingsklimaat terechtkomt. Deze tendens wordt nog eens vergroot door de inverse rentecurve van Amerikaanse Treasuries waardoor het parkeren van cash in geldmarktfondsen veel aantrekkelijker is geworden. Hoewel de Zwitserse frank en de Japanse yen het dit jaar ook goed hebben gedaan, blijft de Amerikaanse dollar boven alles en iedereen uitsteken als safe haven voor beleggers die op zoek zijn naar veiligheid. Dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie