Nieuws

Sterke fase dollar voorbij in 2020

Ebury gaat ervan uit dat de dollarkoers eind volgend jaar fiks lager zal staan tegenover de euro. Dan moet de Fed wel overstag gaan en de rente verder verlagen.

De Amerikaanse dollar is aan een sterke fase bezig. Vooral tegenover de euro is de greenback keihard en bereikte met een koers van iets minder dan 1,10 dollar per euro deze week het hoogste niveau sinds 2017. 

Dat heeft volgens de financieel dienstverlener Ebury vooral te maken met twee factoren:

  1. Een redelijk positief gestemde Federal Reserve.
  2. Een Amerikaanse economie die het beter doet dan economieën van andere landen.

De Fed

De Fed heeft de rente dit jaar weliswaar al twee keer verlaagd, maar er is volgens Ebury nu sprake van een richtingenstrijd. Het is ongeveer fiftyfifty binnen het FOMC, het zeventien koppige bestuur van het beleidscomité van de Fed.

Zeven leden zouden de rente het liefst nog een derde keer verlagen voor het einde van dit jaar. Vijf leden denken aan een verhoging en de rest is neutraal. Zo lang dit het geval is, en de rente dus ongewijzigd blijft, heeft de dollar volgens Ebury de wind in de zeilen. Maar dat is niet de verwachting.

Ebury gaat ervan uit dat het recessiegevaar in 2020 flink toeneemt, wat de FOMC er toe zal dwingen meer renteverlagingen door te voeren om de economie te stimuleren.

De ECB

Aangezien de ECB niet meer zoveel kan doen in dat opzicht zal dat in het voordeel van de euro en het nadeel van de dollar werken. Immers, hoe lager de rente des te minder kapitaal vloeit er naar een land.

Ebury denkt dat er eind volgend jaar nog maar 1,18  dollar in een euro zullen gaan. Nu zijn dat er nog 1,10 (koers gisteren was zelfs nog iets lager met 1,096 dollar per euro).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen