Nieuws

Europese fondsbelegger kiest voor zeker

Europese obligatiefondsen en geldmarktfondsen waren afgelopen maand het meest gewild. Dat zegt wel iets over het heersende beleggingssentiment. Groeiende onzekerheid maakt voorzichtig, weet ook Detlef Glow.

Zorgen van Europese beleggers over dalende bedrijfswinsten en een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China hebben hun weerslag op de omzetcijfers van Europese fondshuizen in augustus.

Opnieuw werden obligatiefondsen (+30,3 miljard euro) het meest gekocht in de markt van langetermijnfondsen. De lage rentestanden verhinderden beleggers niet om massaal in obligaties te stappen.

Ook mixfondsen (+1,5 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+0,9 miljard euro) boekten een positief resultaat. Alle andere fondscategorieën hadden te maken met uitstroom. Aandelenfondsen (-20 miljard euro) en alternatieve fondsen (-3,3 miljard euro) werden het meest verkocht. 

Geldmarktfondsen laat ik in het overzicht buiten beschouwing. Die worden immers vooral gebruikt om cash te parkeren. Dat was afgelopen maand niet bijzonder positief.

Europese fondsbeleggers blijven het in obligaties zoeken

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse obligaties waren afgelopen maand bijzonder populair. De drie best verkocht sub-categorieën waren Amerikaanse obligaties allerlei (+11,9 miljard euro), Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (+3 miljard) en euro-obligaties (+2,6 miljard euro). Aandelenfondsen zijn in het rijtje van de tien best verkopende fondssubcategorieën niet te vinden. 

Amerikaanse obligaties het meest gewild

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De verkoop van Europese aandelen ging ook in augustus verder. Aandelenfondsen, die beleggen in de eurozone, boekten de meeste uitstroom (-4 miljard euro).

Maar ook beleggingen in de opkomende markten waren uit de gratie. Aandelenfondsen opkomende markten (-2,9 miljard euro) en EMD-fondsen in lokale valuta (-2,6 miljard euro) lagen er in augustus slecht bij.

Wie koopt nog Europese aandelen?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus