Nieuws

ETF-aanbieders jagen op Europese particulier

In de VS zijn ETF's populair bij alle beleggers. In de EU geldt dat alleen voor institutionele beleggers. Het jachtseizoen op de particulier is echter begonnen. De Amerikaanse ETF-aanbieders hebben de beste kaarten.

Amerikaanse aanbieders van ETF’s veroveren steeds meer marktaandeel. In de VS weten ze zowel particuliere als institutionele beleggers te overtuigen van hun aanbod. In Europa wil het met de particulier nog niet zo lukken.

Ongeveer 80% van de ETF's in Europa is in handen van institutionele beleggers. Daarmee rest voor particulieren slechts 20%, wat ver onder het Amerikaanse niveau is, zegt Morningstar-analist Kenneth Lamont.

Particuliere inhaalslag

Lamont rekent daarom op een Europese inhaalslag. Particulieren raken volgens hem steeds beter bekend met ETF’s, terwijl het aanbod sterk groeit.

Extra wind in de zeilen kregen de ETF’s door de invoering van MiFID II. Dat heeft onder meer het doel meer inzicht te geven in de kosten van beleggingsbeheer en dat werkt natuurlijk in het voordeel van ETF’s.

Amerikaanse winst?

De winnaars in de slag om de particulier lijken vast te liggen. Grote kans dat het dezelfde bedrijven zijn die in de VS de lakens uitdelen: iShares van BlackRock, Vanguard, Invesco en State Street Global Advisors (SPDR), waarbij vooral iShares goede papieren heeft. Met een marktaandeel van bijna 45% is het zwaar dominant.

Zij nemen het op tegen een handvol Europese spelers, waaronder Xtrackers (Deutsche Bank), Lyxor (Société Générale) en Amundi ETF (Crédit Agricole en Société Générale).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie