Nieuws

Auw! Europese ETF-markt krimpt

Voor het eerst in meer dan drie jaar krimpt Europese ETF-markt. Detlef Glow overlegt de nieuwste, opmerkelijke cijfers.

De Europese ETF-markt beleefde een zwakke maand augustus. Het was voor het eerst sinds februari 2016 dat Europese beleggers meer ETF's verkochten dan kochten. In combinatie met de negatieve prestaties van de onderliggende markten, leidde dit tot een daling van het totaal beheerde vermogen van de Europese ETF-industrie van 772,8 miljard euro naar 757,0 miljard euro eind augustus.

De daling van 15,9 miljard euro in augustus werd vooral veroorzaakt door uitstroom (-8,8 miljard euro). Dalende koersen waren goed voor een verlies van 7 miljard euro.

Dat vooral aandelen-ETF's werden verkocht (-12,2 miljard euro) duidt erop dat beleggers bezorgd waren. Lagere bedrijfswinsten, meer beursvolatiliteit, een nieuwe crisis in de Golfregio, geen oplossing in de handelsoorlog tussen China en de VS en een mogelijke harde Brexit hebben ongetwijfeld een rol gespeeld. Ondanks dalende rentes bleven obligatie-ETF's ook in augustus gewild (+3,3 miljard euro). 

Aandelen-ETF's werden massaal gedumpt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Inzoomend op de tien best verkochte ETF-categorieën in augustus verbaast het niet dat de top 10 vooral bestaat uit obligatie-ETF's. Euro-staatsobligaties (+1,1 miljard euro), Amerikaanse high yield-obligaties (+0,7 miljard miljard) en bedrijfsobligaties wereldwijd in dollars (+0,6 miljard euro) waren het meest gewild. 

De ETF-winnaars en verliezers van augustus

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Europese ETF-markt is bijzonder geregeld. Er zijn 51 partijen die ETF's aan de man brengen, maar slechts enkele zijn daar ook succesvol in. De tien grootste partijen hebben 92,84% van het totaal beheerde vermogen in handen. iShares van BlackRock is de grote olifant in de Europese ETF-kamer met een marktaandeel van tegen de 45%.

De overige 41 ETF-verkopers moeten het met de kruimels doen. Zij hebben samen slechts 7,16% van het totale beheerde vermogen te verdelen. Een verdere consolidatie van de Europese ETF-markt ligt voor de hand. 

Overigens behoorden in augustus slechts vier van de tien grootste ETF-partijen ook tot de tien best verkopende ETF-aanbieders. iShares deed uiteraard de beste zaken (+1,2 miljard euro), maar Vanguard Group (+1,1 miljard euro) bleef goed in het spoor. 

Twee ETF-aanbieders trokken de kar

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan nog wat extra cijfers. Van de 2.878 ETF's die in Europa te koop zijn, boekten 929 in augustus instroom van 10.000 euro of meer. De overige 1949 ETF's boekten amper instroom of juist uitstroom.

De best verkochte ETF in augustus was iShares $ HighYield Corp Bond ETF in US dollar (+0,6 miljard euro).

De tien populairste ETF's in augustus

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?