Nieuws

Terechte vragen over impact passief beleggen

Volgens Drew Dickson van Albert Bridge Capital is het niet meer dan logisch dat er vraagtekens worden gezet bij indexbeleggen.

De groei van passieve beleggingsproducten heeft veel weg van de luchtbel in CDO’s in 2007, een van de hoofdoorzaken voor de ondergang van Lehman Brothers en de daaropvolgende kredietcrisis. Dat was de boodschap vorige week van Michael Burry in een column voor Bloomberg. 

Op Finance Twitter kwam deze boodschap niet goed aan. Enkele mensen van naam en faam, onder wie Ben Carlson, meldden zich met commentaren waarin Burry werd afgebrand.

Anderen waren een stuk milder, zonder het overigens altijd eens te zijn met Burry.

Terechte vragen

In deze categorie valt ook Drew Dickson, chief investment officer van Albert Bridge Capital. Hij vindt niet dat indexbeleggen tot bubbels leidt, maar Burry stelt volgens hem wel enkele terechte vragen.

Allereerst het feit dat waarde-aandelen en smallcaps het de laatste jaren beduidend minder goed doen dan Amerikaanse largecaps met een lage volatiliteit.

Burry denkt dat dit mede het gevolg is van de enorme hoeveelheden geld die er in ETF’s omgaan en dan met name ETF's gericht op aandelen uit de grote indices zoals de S&P 500 en de MSCI 100.

Daarnaast vreest Burry dat er te weinig actieve beleggers over zijn om te zorgen voor een goede prijsvorming. Maken passieve beleggers de prijzen?

Dickson komt tot de conclusie dat dit laatste niet het geval is. Indexfondsen en ETF’s hebben volgens hem vooralsnog geen significante invloed op de marktprijzen.

Verwachte ETF-leegloop

Een andere vraag is volgens hem op dit moment relevanter, namelijk of de hype in indexfondsen zo door kan gaan. Het antwoord is waarschijnlijk nee.

Het zou Dickson namelijk niet verrassen dat ETF's bij een fikse aandelencorrectie harder leeglopen dan actieve fondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie