Nieuws

Het is vijf voor twaalf voor Europese fondsbeheerders

Europese vermogensbeheerders presteren slechter dan concurrenten uit de VS en Azië. Het roer moet om. De Europeanen moeten zelf disruptors worden of sterven, concludeert adviesbureau PwC.

Europese vermogensbeheerders staan volgens adviesbureau PwC Luxembourg voor een Amazonmoment, waarbij alleen die bedrijven zullen overleven die de consument centraal stellen.

Dat zegt PwC in een 52-pagina’s tellend rapport, geschreven in samenwerking met Luxembourg for Finance.

Hoge urgentie

Citywire doet verslag van het rapport. Volgens PwC verliezen de Europese fondsbeheerders momenteel snel terrein tegenover concurrenten uit Noord-Amerika en Azië. Het roer moet dus om. Het is vijf voor twaalf.

Een aantal factoren zijn daarbij van doorslaggevend belang. Allereerst is er voor de Europeanen veel werk te verrichten bij het toegankelijker maken van hun digitale beleggingsplatforms voor het selecteren, kopen en verkopen van fondsen.

Degene die dit goed voor elkaar krijgen, zullen daarvoor beloond worden door de consument.

Millennials

Daarnaast is het van belang dat vermogensbeheerders beter inspelen op een van de belangrijkste trends: die van duurzame en sociaal verantwoorde beleggingen. Deze trend zal volgens PwC niet zo snel verdwijnen. Hij wordt namelijk gedreven door de millennials, en die hebben alleen al vanwege hun leeftijd de toekomst.

De veranderingen met betrekking tot technologische veranderinge en andere consumenteneisen vragen volgens PwC de hoogste prioriteit. Fondsbeheerders - met name de actieve - moeten bereid zijn alles op zijn kop te stellen. 

“Players must become disruptors themselves if they are to survive and thrive in the coming years.” 

Mifid II maakt het extra lastig

De situatie is vooral voor Europese vermogensbeheerders nijpend. Dat blijkt uit de feiten.

Zo hebben de tien grootste actieve fondsbeheerders van Europa hun beheerd vermogen (AuM) de laatste vijf jaar zien afnemen, terwijl de Amerikaanse concurrenten nog altijd een stijgende lijn laten zien.

Bij de Europeanen staat bovendien de winstgevendheid onder druk, wat in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar erger wordt door de strenge Mifid II-regels.

Efficiency

Een van de belangrijkste oplossingen zal zeker liggen in het sneller doorvoeren van nieuwe technologieën. Volgens PwC kan dat de kosten verlagen en efficiency verbeteren.”

"While some firms will not survive the coming years, those that do will have made costs variable and brought about significant changes across their operating models.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie