Nieuws

KPMG: No-deal Brexit betekent recessie

Accountancykantoor KPMG verwacht dat een no-deal Brexit grote schade zal aanrichten aan de Britse economie. In 2020 zal de economie krimpen met 1,5%. De Bank of England rekent op -5,5%.

Vrijwel alle economen zijn het er over eens dat een no-deal Brexit, zeker op de korte termijn, voor een flinke deuk in de economische groei van het Verenigd Koninkrijk zal zorgen.

De laatste in een rij van analyses komt van KPMG die bij een harde Brexit een krimp voor 2020 voospelt van 1,5%. Een verwachting voor de lange termijn spreekt het accountancybureau niet uit.

Eerste recessie in tien jaar

Het zou de eerste recessie zijn in tien jaar tijd. De laatste was in 2009 gedurende de nasleep van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Volgens chef-econoom Yael Selfin van KPMG is er een enorm verschil tussen een deal of no-deal Brexit.

Met een EU-overeenkomst in de hand ziet het er eigenlijk helemaal niet zo slecht uit voor het VK. In een toelichting tegenover The Guardian zegt Selfin het volgende:

“Despite headwinds such as the slowing global economy and limited domestic capacity, the UK economy now has the potential to strengthen over the next 12 months. But a no-deal Brexit could put paid to this upside, triggering the UK’s first recession for a decade.”

Volgens Selfin zal de hele economie geraakt worden. De handel krijgt uiteraard een knauw door de hogere import- en exportbarrières. Daarnaast zullen particulieren en bedrijven te maken krijgen met een periode van weinig vertrouwen in de economische vooruitzichten, minder opdrachten,hogere werkloosheid en minder investeringen.

Selfin: “De politiek kan er maar weinig aan doen om dat te verhinderen. Het ontbreekt aan voldoende instrumenten om de pijn te verzachten.”

Bank of England

KPMG is overigens nog redelijk gematigd in zijn voorspelling. De Bank of England is een stuk negatiever. Bankpresident Mark Carney gaat nu uit van een negatieve impact op het nationaal inkomen (bbp) van 5,5%.

Hij verwacht dat de werkloosheid oploopt tot boven de 7% en de inflatie uitkomt op 5,5%.

Dat is ongeveer in lijn met wat de Britse denktank The UK in a Changing Europe verwacht. Deze gaat uit van een negatief effect op het bbp van 3,7% tot 8,7% over een periode van tien jaar.

Klein beetje optimimisme

Van de andere kant zijn er ook partijen die al dit negativisme overdreven vinden. Zo schat het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) de kans op een recessie maar op 10%.

Het hoofd van de macro-economische afdeling bij NIESR, Garry Young, houdt zich daarbij vast aan de laatste economische data die eerder beter dan slechter zijn dan op het Europese vasteland.

De werkloosheid staat bijvoorbeeld op het laagste niveau sinds de jaren zeventig.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's