Nieuws

De kracht van een goed verhaal

Niets belegt fijner dan in een goed verhaal. Het verklaart volgens Han Dieperink, voorheen CIO van Rabobank en nu vrijgevestigd adviseur, de groeiende populariteit van themabeleggen.

Han Dieperink is een sterk voorstander van themabeleggen. Voor actieve managers is het de strategie om de passieve opmars te weerstaan en terug te keren naar de groei van weleer.

Themabeleggen, dat pas rond het millennium opkwam en met het leeglopen van de IT-bubbel een flinke valse start maakte, biedt volgens Dieperink een aantal onweerstaanbare voordelen.

"Beleggen in thema's is beleggen in de toekomst. Het is beleggen in structurele ontwikkelingen en is daardoor minder gevoelig voor de ups en downs van de cyclus." Het instapmoment is hierdoor minder belangrijk. Of zoals Dieperink met een kwinkslag opmerkt: "Het is minder timing en meer time."


Foto: Simon Knappstein

Met impact

Voor beleggingshuizen biedt themabeleggen de mogelijkheid om substantiële fees te vragen. "Iedereen begrijpt dat themabeleggen research kost en dat de verantwoordelijke portfoliomanager een specialist moet zijn."

Themabeleggen is ook ESG-proof. Welhaast in elke structurele trend zit wel een duurzaamheidsbelofte. "Thema's hebben veelal een oplossend karakter, of het nu om de energiecrisis, watercrisis, klimaatcrisis of een andere crisis gaat."

Pas op voor de bubbel

Maar het allergrootste voordeel van themabeleggen is volgens Dieperink toch wel dat het aansprekende verhaal. Dat maakt het voor adviseurs eenvoudiger om een themabelegging aan te prijzen. "Een goed verhaal is het enige dat mijn klanten willen horen," vertelt een Rabobank-adviseur.

Een goed verhaal helpt beleggers om de gekozen strategie trouw te blijven. "Hierdoor drukken beleggers niet meteen op de verkoopknop als het even wat minder gaat. Een themabelegging is waarschijnlijk het laatste dat ze verkopen," vertelt Dieperink.

Heeft themabeleggen dan geen nadeel? Zeker wel. Een inspirerende trend wil al snel overgaan in een hysterische hype en bij hypes horen teleurstelling en in elkaar stortende koersen. "Waarom is Tesla zo veel waard? Niet vanwege de fundamentals, maar omdat het een goed verhaal is. Het heeft de auto-industrie op zijn kop gezet," aldus Dieperink.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Energietransitie

Een aansprekend voorbeeld van een goed verhaal heeft Matthew Michael van Schroders AM dat in Amsterdam het Schroders ISF Global Energy Transition-fonds onder de aandacht brengt.

Het fonds moet profiteren van de energietransitie die in de aankomende decennia zijn beslag moet krijgen en waar volgens Michael in totaal 120 biljoen dollar mee gemoeid is. Het fonds belegt met name in bedrijven die actief zijn in het opwekken van duurzame stroom, elektrificatie en efficiënte energieconsumptie.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beleggen in energietransitie is profiteren van overheden die steeds meer geld investeren om binnen de normen van Parijs te kunnen blijven, om te proberen onder de temperatuurstijging van twee graden te blijven. Het is ook profiteren van de kostenvoordelen die alternatieve energieën hebben.

Michael: "Olie wordt nu al de markt uit geconcurreerd." Consumenten hebben dat ook in de gaten en zullen nog meer voor niet-fossiele energieopwekking kiezen, zo verwacht Michael. We hebben hier te maken met een vliegwiel.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

En ja, het zal Michael zeker niet verbazen als het beleggingsthema energietransitie te maken krijgt met bubbelvorming. "We rekenen daar eigenlijk op. Late instappers zullen een hoge prijs voor de aandelen betalen. Wij zien grote overeenkomsten met de dotcombubbel. Maar zover zijn we nog lang niet. Het thema bevindt zich nu nog in de take off-fase." 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie