Nieuws
Angst voor teveel macht fondsbeheerders onnodig
Bij ETF's is er sprake van een steeds grotere concentratie van aanbieders, maar bij actieve fondsbeheerders is er nog veel concurrentie.
In de wereld van vermogensbeheerders is er een harde concurrentiestrijd gaande. Schaalvoordelen worden steeds belangrijker en door de opkomst van ETF’s is er een race-to-the-bottom bij beheerkosten.
Sommige analisten vrezen dat hierdoor een flink aantal vermogensbeheerders het loodje zal leggen, misschien wel zo veel dat het uiteindelijk ten koste gaat van de onderlinge concurrentie. Een terechte angst? Institutional Investor vindt van niet.
Morningstar Direct
Het beleggersmagazine riep de hulp in van Morningstar Direct om de cijfers over marktaandelen in de VS nader te analyseren en kwam tot de conclusie dat het over het algemeen inderdaad lijkt alsof er steeds minder vermogensbeheerders zijn en dat de overblijvers hele grote marktaandelen hebben.
Maar als daarentegen actieve en passieve fondsen van elkaar gescheiden worden, is die conclusie niet langer vol te houden.
Eerst even het totale beeld. Amerikaanse beleggingsfondsen en ETF’s beheren in totaal 19.300 miljard dollar aan vermogen, waarvan 55% zit bij de grote vijf: Vanguard, BlackRock, Fidelity Investments, American Funds en T. Rowe Price.
Gezond
De onderzoekers hebben daar de ETF's uitgehaald en dan zakt dat percentage drastisch naar slechts 22%. De top 10 actieve managers vertegenwoordigden 30% van het beheerd vermogen en de top 25 39%.
Dat zijn gezonde percentages, vindt Institutional Investors, die ook niet snel veranderen. Er zijn alleen een paar wisselingen in de top.
Zo bestond de top 5 in 2018 uit American Funds (Capital Group), Fidelity Investments, Vanguard, T. Rowe Price en Dimensional Fund Advisors. Tien jaar geleden waren dat American Funds, Fidelity, Vanguard, Pimco en Franklin Templeton.
Vooral Dimensional Fund Advisors heeft een reusachtige sprong gemaakt.