Nieuws

Europese fondsbeleggers blijven obligaties kopen

Nog lagere rentestanden zetten Europese fondsbeleggers in juli niet aan om aandelen- of vastgoedfondsen te kopen. Vooral obligatiefondsen waren opnieuw gewild, aldus Detlef Glow van Lipper.

Juli was alweer de vijfde maand op rij dat beleggingshuizen meer fondsen verkochten. Sterker, de fondsverkoop versnelde zelfs. Rekening houdend met het renteklimaat was het verrassend dat obligatiefondsen (+37,7 miljard euro) opnieuw de best verkochte fondscategorie was. De verkoop van aandelenfondsen (+9,4 miljard euro) bleef daar flink op achter. 

Maar uitstroom was er ook. Alternatieve fondsen (-3,5 miljard euro), mixfondsen (-1,3 miljard euro) en vastgoedfondsen (-0,04 miljard euro) waren niet gewild.

De totale fondsinflow in juli bedroeg 43,2 miljard euro. ETF's droegen daar maar liefst 16,1 miljard euro aan bij. Geldmarktfondsen laat ik buiten beschouwing, omdat deze vooral worden gebruikt als kortetermijnbelegging om cash te parkeren.

Lage rente stuwt obligatiekoop?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel obligatiefondsen veel populairder waren dan aandelenfondsen was de fondssector aandelen wereldwijd (+14,5 miljard euro) afgelopen maand het best verkocht, op grote afstand gevolgd door obligaties wereldwijd in dollars (+5,8 miljard euro) en obligaties opkomende markten in harde valuta (+5,5 miljard euro).

Europese fondsbelegger kiest voor wereldwijde spreiding

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, beleefden vooral wereldwijde mixfondsen in euro's (-3,7 miljard euro) een uiterst zwakke maand.

Ook Europese aandelenfondsen (-2,3 miljard euro) en middellange Amerikaanse obligatiefondsen  (-1,9 miljard) gingen grif van de hand.

Het Europese fondsverkooplijstje van juli

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

BlackRock was in juli het best verkopende Europese fondsenhuis met een omzet van 20,1 miljard euro. Amundi (+11,5 miljard euro) en JP Morgan (+7,1 miljard euro) vinden we op de plaatsen twee en drie.

Grote olifant BlacRock

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus