Nieuws

Verkoopexplosie Europese ETF's

Europese ETF-beleggers lieten afgelopen maand hun voorzichtigheid varen en kochten weer aandelenindices, aldus Detlef Glow.

Europese ETF-verkopers deden afgelopen maand goede zaken. Verkoop, in combinatie met de positieve prestaties van de onderliggende markten leidden tot een toename van het beheerde ETF-vermogen van 746,8 miljard euro eind juni tot 772,8 miljard eind juli. De stijging van 26 miljard euro was vooral het gevolg van netto-omzet (+15,4 miljard euro). 

De netto-verkoop van ETF's lag in juli ver boven het twaalfmaands gemiddelde van 5,5 miljard euro. Beleggers keerden weer terug op de financiële markten, ondanks zorgen over dalende bedrijfswinsten en verhoogde volatiliteit. In dit verband was het enigszins verrassend dat aandelen-ETF's de hoogste netto-instroom (+8,9 miljard euro) noteerden. 

Europese ETF-beleggers kopen weer aandelenindices

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aandelen wereldwijd (+5,8 miljard euro) was verreweg de best verkochte ETF-categorie, op grote afstand gevolgd door Amerikaanse obligaties (+1,4 miljard euro) en euro-bedrijfsobligaties (+1,3 miljard euro).

Van spreiding is niemand slechter geworden

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

iShares verkocht in juli de meeste ETF's (+7,2 miljard euro), ruim voor UBS ETF (+4,6 miljard euro) en Invesco (+1,7 miljard euro). Op basis van het marktaandeel van iShares, dat richting de 50% gaat, is vooral de verkoopprestatie van UBS ETF indrukwekkend. 

Weinig ETF-huizen zijn winstgevend

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus