Nieuws

Wie durft er nog in financials te beleggen?

Dalende rentes, stijgende compliancekosten en recessievrees nodigen niet uit banken en verzekeraars te kopen. Zijn financials onbelegbaar geworden? Een panel van zes experts buigt zich over deze kwestie.

“Positief is dat er weinig faillissementen zijn”

Simon Wiersma van ING’s Investment Office
“Nee, financials zijn niet onbelegbaar. Dat gaat me echt een stap te ver. Maar wij hebben de financiële sector wel al een tijdje op onderwogen staan. Dat heeft vooral te maken met de afvlakking van de yieldcurve. Banken verdienen hun geld vooral door te profiteren van het verschil tussen de lange en korte rente. Die spread wordt echter steeds kleiner. De yieldcurve is momenteel vlak tot negatief. Hierdoor staan rentemarges onder druk en dat werkt natuurlijk negatief door in de inkomsten."

"Daarnaast zijn ook banken gebaat bij een verbeterende economische groei. Bedrijven en consumenten nemen dan meer krediet op. Helaas gaat het met de economische groei de verkeerde kant op. De Europese piek beleefden we in 2017. Sindsdien wordt het alleen maar minder. Dat beïnvloedt de winsten negatief. Ten slotte moeten banken, zeker in Europa, steeds meer geld uitgegeven om te voldoen aan strenger wordende regelgeving. De compliancekosten zijn de laatste jaren sterk gestegen."

"Positief is wel dat er weinig faillissementen zijn en dat ook niet wordt verwacht dat het aantal faillissementen snel zal oplopen. Zeker de VS staat er in dat opzicht heel goed voor. Ondanks de lage economische groei zijn er weinig zorgen over kredietrisico’s. De schuldpositie van de gemiddelde Amerikaanse consument is sinds de crisis verbeterd. Volgens mij weegt vooral de angst dat het economisch minder zal gaan zwaar. De koersontwikkeling van banken komt niet overeen met wat er werkelijk gebeurt."

"De koersontwikkeling van banken komt niet overeen met wat er werkelijk gebeurt"

"Die koersontwikkeling was de afgelopen jaren bijzonder teleurstellend. Maar op een geven moment zijn de waarderingen zo laag, dat financiële waarden weer aantrekkelijk worden. Dat geldt zeker als zij in staat zijn hun royale dividenduitkeringen op peil te houden. Ten gevolge van de steeds lager wordende rentes wordt er meer naar dividendinkomsten gekeken."

"Andere belangrijke redenen om weer positief te worden, zijn het einde van de handelsoorlog, verbetering van de economische groei of een steilere yieldcurve. Mocht de ECB de negatieve depositorente opheffen, dan zijn de Europese banken natuurlijk ook flink geholpen."

"Mochten de vooruitzichten van de sector verbeteren, dan is het de kunst om de juiste aandelen te vinden. Dat is geen eenvoudige zaak. De financiële sector is behoorlijk in beweging. Het landschap verandert met de dag. Beleggers moeten daarom zeer kritisch te zijn."

“Wat als de non-betalingen weer oplopen?”

Corné van Zeijl van Actiam, mailend vanaf zijn vakantieadres
“De lage rentemarges, hoge toezichtkosten en bankenbelasting zitten in de winstverwachtingen verwerkt. Wat ik nog wel een probleem vind, is dat bij een economische terugval de non-betalingen weer zullen oplopen. Ik heb niet het idee dat hier genoeg rekening mee wordt gehouden. Er was namelijk de hoop dat de economie in de tweede helft van dit jaar weer wat zou aantrekken."

"Beleggers betalen momenteel grofweg zeven maal de verwachte winst. Dat is ongeveer de helft van het beursgemiddelde. De vraag is of dat wel genoeg is.”

“Negatieve rentes zetten de winst van banken langdurig onder druk”

Paul van Doorn, portfoliomanager aandelen van ABN AMRO
“De waarderingen van financials weerspiegelen de uitdagingen van de sector. Nogal wat banken noteren lager dan hun boekwaarde. De koersen vertellen hoe de markt de activiteiten van verschillende banken waarderen. Pas over een paar jaar kunnen we zeggen of deze waarderingen wel of niet overdreven zijn."

"Zelf zijn wij al langere tijd onderwogen financials. Dat wil niet zeggen dat de vooruitzichten van alle banken en verzekeraars even slecht zijn. In bankenland hebben we een voorkeur voor Amerikaanse banken. In tegenstelling tot hun Europese collega’s profiteren zij van meer economische groei, hogere rentes en een minder uitdagende rentecurve. Amerikaanse banken hebben daarnaast vaak grote beleggingstakken die solide winsten boeken."

"Aan de verzekeringskant ligt onze voorkeur bij de verzekeraars met een gemengde portefeuille. Voor schade zijn de kansen beter dan voor leven. Ook dat heeft alles met de rentestanden te maken."

"Voor Europese banken vormen de lage renteniveaus een grote uitdaging. Technisch zouden deze banken misschien nu al negatieve spaarrentes in rekening moeten brengen. Ik begrijp heel goed waarom zij huiverig zijn om dat te doen. Gelukkig kunnen Europese banken met het verstrekken van hypotheken en kredieten winstgevend blijven. Tenminste, als deze kredieten tegen gezonde marges worden verstrekt. Dat verschilt per bank en niet alle banken zijn hierin even gedisciplineerd geweest."

"Gelukkig kunnen Europese banken met het verstrekken van hypotheken en kredieten winstgevend blijven"

"Nee, ik ben niet bang voor het uitbreken van een nieuwe kredietcrisis. In de afgelopen tien jaar zijn de meeste banken sterk geherkapitaliseerd en zijn leenboeken fors tegen het licht gehouden, waardoor de kans op een nieuwe financiële crisis klein is. Maar als de negatieve rentes lang aanhouden, dan zal de winstgevendheid van de financiële sector voor een lange periode onder druk komen te staan.”

“Amerikaanse financials staan er beter voor”

Marc Franklin, hoofd flexible multi-asset van NN IP
“Het is logisch dat beleggers huiverig zijn om in banken te beleggen. Zowel de traditionele banken als zakenbanken hebben problemen, vooral in Europa. De traditionele banken hebben er te maken met negatieve rentes en vlakke tot omgekeerde rentecurves. De ECB rekent 0,4% rente over het geld dat de banken 's nachts bij de centrale bank parkeren. Verder kunnen klanten hun schulden tegen steeds betere voorwaarden herfinancieren. Dat zet de bancaire inkomsten ook onder druk."

"Voor Europese zakenbanken spelen andere uitdagende zaken. Zij hebben vooral last van minder handel op de financiële markten en de stringente arbeidswetten, waardoor het lastig is de kosten te verlagen."

"Voor verzekeraars is de situatie ook niet eenvoudig. Door de lage rentestanden moeten zij meer risico nemen in hun beleggingen. Het is ook nog eens een hele concurrerende markt, die alleen maar concurrerender wordt. Maar verzekeraars die actief zijn in markten met positieve demografische omstandigheden kunnen premiegroei boeken. Ook voor bankverzekeraars ziet de toekomst er solide uit."

"Door de lage rentestanden moeten verzekeraars meer risico nemen"

"Amerikaanse financials staan er beter voor dan Europese instellingen. Zij hebben geprofiteerd van eerdere Fed-verhogingen. Ook konden zij ten gevolge van de verlaging van de winstbelasting hun winsten sterk laten stijgen. De winsten zijn vooral gebruikt om eigen aandelen in te kopen."

"Maar geen financiële instelling is gelijk. Daarom is fundamentele analyse zo belangrijk. Dat geldt vooral voor banken en verzekeraars, omdat hun balansen zo enorm zijn. Een van de vuistregels is om financials te mijden met grote onduidelijke bedragen op de balans.”

“Een lage waardering alleen is niet voldoende reden om nu financials te kopen”

Corne Aben van Optimix
“Op dit moment hoef ik niet in financials te zitten, maar voor de langere termijn schrijf ik de financiële sector zeker niet af. De rentetrend pakt nu niet goed uit, terwijl de kosten van salarissen, IT en compliance alleen maar oplopen."

"Echt negatief wordt het als de economie verslechtert. We zitten op het randje van een recessie. Bij een recessie nemen de kredietverliezen rap toe en dalen de financiële waarden door hun hoge bèta harder dan de rest van de markt. Wij zijn daarom onderwogen in de financiële sector."

"Echt negatief wordt het als de economie verslechtert"

"Het goede nieuws is dat veel van de zorgen bekend zijn, dus in de koersen zitten verwerkt. Zeker de waardering van de Europese banken ligt een stuk lager dan gemiddeld. Te laag? Dat denk ik niet. Bij een recessie kan er nog wel wat vanaf. Met een leverage van 25 keer het vermogen zijn de buffers nog altijd laag."

"Maar toch, de gemiddelde Europese beurswaarde bedraagt nu 0,6 maal de boekwaarde. Dit impliceert een rendement op eigen vermogen van 6%. Dat acht ik wel mogelijk, zeker als er wordt geconsolideerd. Zo een consolidatieslag moet er ooit komen. Er zijn te veel banken met te veel mensen in dienst die te veel verdienen."

"Een lage waardering alleen is niet voldoende reden om nu financials te kopen. Ook het hoge dividend trekt ons niet over de streep. De onderliggende trends zijn gewoon nog niet goed. Eerst moet duidelijk worden hoe het brexitverhaal afloopt. Ook moeten Trump en Xi weer met elkaar aan tafel. Maar als de signalen weer op groen springen, dan staan banken en verzekeraars bovenaan de kooplijst.”

"Wij beleggen alleen in groeitrends”

Portfoliomanager Patrick Lemmens van Robeco
"Voor het New World Financials Fonds en het Robeco Global FinTech Equities durven wij nog zeker te beleggen in financials maar dan wel met heel duidelijke accenten en focus. Dat zijn niet de banken die het goedkoopst zijn, het meest kunnen herstructureren, of de hoogste dividend yield hebben. We hebben ook niet een speciale voorkeur voor Amerikaanse financials, omdat de Amerikaanse rente nog wel positief is."

Patrick Lemmens van Robeco

"Nee, wij beleggen alleen in groeitrends. Dan moet je denken aan financials met exposure naar emerging markets, die op IT-gebied een competitief voordeel hebben en daarom sneller kunnen groeien. Ook aantrekkelijk zijn financials die goed inspelen op de vergrijzing en die bijvoorbeeld helpen bij het bouwen van een goed pensioen. Daarnaast beleggen wij in bedrijven, die financials voorzien van de juiste IT om vandaag en in de toekomst de concurrentie aan te kunnen gaan met big tech.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie