Nieuws

VS gaat dollar verzwakken

Komt er alsnog een valuta-oorlog? UBS AM rekent op een daling van de dollarkoers als de VS er werk van maakt om voor 200 miljard aan dollars te verkopen.

Begin augustus beschuldigde het Amerikaanse ministerie van Financiën China van wisselkoersmanipulatie. Dat was voor het eerst in 25 jaar. Volgens het IMF was er geen sprake van manipulatie, maar dat doet er verder niet toe.

Volgens UBS AM zit in de Amerikaanse beschuldiging een verborgen boodschap: de VS wil actief afscheid nemen van de Amerikaanse sterke dollarbeleid. Tenminste, dat staat in de nieuwste Macro Monthly van UBS AM.

“Dat de VS China een valutamanipulator noemde, is enigszins ironisch. China heeft de afgelopen jaren juist talloze maatregelen genomen om te voorkomen dat zijn munt zou verzwakken. Dat de munt voor het eerst onder de zeven yuan per dollar weggleed, was het resultaat van de Amerikaanse dreiging van extra heffingen, dus normale marktwerking.”

En: "De stempel van muntmanipulator is slechts een onderdeel van een breder verloop van het Amerikaanse dollarbeleid onder Trump. De Amerikaanse president heeft China en Europa al vaker bekritiseerd wegens devaluaties en hen aan de andere kant van de handelstafel gevraagd om de munt niet te devalueren. Ook droeg Trump onlangs zijn adviseurs op om manieren te vinden om de dollar te verzwakken.”

Kwestie van veel dollars verkopen

Enfin, volgens UBS AM neemt de VS doelbewust afscheid van zijn sterke-dollar-beleid, of op zijn minst het laat-maar-waaien-wisselkoersbeleid van de afgelopen 25 jaar. Hoe? "Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft nu al het recht om in te grijpen op de valutamarkten door dollars te verkopen tegen de offshore yuan, euro en yen."

Mocht de Fed meegaan met de beslissing van het ministerie van Financiën, zoals zij dat in het verleden ook deed, dan kan het ministerie volgens UBS AM voor ongeveer 200 miljard dollar in vreemde valuta verkopen. "Een dergelijke verkoop zou de dollar meteen lager duwen wat vervolgens een meer uitgesproken waardevermindering kan veroorzaken.” Uiteraard.

Lees ook: China wil helemaal geen zwakke yuan

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie