Nieuws

Ook tabaksindustrie heeft last van ... disruptie

Niet de strengere rookregels, maar technologische disruptie sloopt de tabaksindustrie, aldus Alex Tedder, hoofd Amerikaanse aandelen bij Schroders.

Kleine slimme start-ups met superieure technologie en innovatieve producten kunnen gevestigde bedrijven die al tientallen jaren dominant zijn in hun sector tegenwoordig snel verdringen.

Nergens is deze disruptie duidelijker zichtbaar dan in de tabaksector, schrijft Alex Tedder van Schroders in de publicatie Up in smoke: Tobacco firms feel burn of disruption.

Alex Tedder van Schroders

Vies en nu ook onveilig

Tedder: "Tabaksaandelen waren vanouds veilige beleggingen die voorzagen in voorspelbare en stabiele inkomsten. Ondanks dat het aantal rokers al jaren afneemt omdat overheden wereldwijd tabak zwaarder zijn gaan belasten, is het de traditionele tabaksbedrijven gelukt winstgevend te blijven door de prijzen te verhogen."

"Er was weinig concurrentie en er waren weinig nieuwe producten die de consument konden verlokken afscheid te nemen van zijn favoriete merk. Daarnaast hadden de tabaksbedrijven door de verslavende eigenschappen van hun product er alle vertrouwen in dat hun klanten terug zouden komen om meer te consumeren."

Rookalternatieven

Maar disruptie zet de tabaksector nu volgens Tedder op z’n kop. Elektronische sigaretten en dampproducten waarin tabak wordt verhit maar niet verbrand, zijn de eerste golf aan nieuwe technologieën, die over deze bedrijfssector rolt.

Tedder: "Bij deze alternatieve tabaksproducten staan gebruikers niet aan schadelijke verbrandingsproducten bloot. Deze producten winnen nu aan populariteit omdat consumenten gezondere alternatieven voor traditionele sigaretten zoeken."

Momenteel is de e-sigaret goed voor 7% van de Amerikaanse nicotinemarkt, maar dit kan oplopen tot 50% in de komende vijf jaar. Tenminste, als overheden niet dwarsliggen. "San Francisco heeft vooralsnog nicotinedamp-producten in de ban gedaan totdat er meer duidelijkheid is over de implicaties van deze producten voor de gezondheid."

Einde sigaretproductie

Philip Morris International (PMI), bekend van het merk Marlboro, kiest inmiddels het zekere voor het onzekere. "Sinds 2008 heeft het al zes miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling en marketing van de IQOS sigaret. Dit is een sigaret die tabak niet verbrandt, maar verhit. PMI houdt rekening met een toekomst waarin het bedrijf stopt met de productie van tabaksproducten - waarschijnlijk als alle klanten zijn overgestapt op een e-sigaret," schrijft Tedder.

Aandeelhouders van PMI hebben dit jaar met een rendement van 20% geen klagen. Het blijft natuurlijk wel een investering met een vieze bijsmaak. Want volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid sterven rokers gemiddeld 4,1 tot 4,6 jaar eerder dan niet rokers.

"In de loop van de 20e eeuw zijn wereldwijd 100 miljoen mensen aan het roken van tabak overleden – meer dan aan de gevolgen van twee wereldoorlogen – en als de huidige trends zich voortzetten, zal roken in de 21e eeuw nog eens zo'n miljard dodelijke slachtoffers eisen,"  schrijft Johan P. Mackenbach in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Alex Tedder van Schroders lijkt er niet mee te zitten. Hij vreest vooral de disruptieve effecten van nieuwkomers in de tabaksbranche. Deze beleggingsvisie getuigt zeker van moed. In een tijd waarin de effectenhuizen over elkaar heen rollen om te laten zien hoe zeer zij ESG omarmen, blijft Tedder trouw aan oude beleggingsprincipes.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie