Nieuws

China wil helemaal geen zwakke munt

De VS beschuldigt China van het moedwillige verzwakken van de eigen munt, maar valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe denkt daar toch iets genuanceerder over. Volgens hem komt een zwakke renminbi China niet goed uit.

De Chinese munt doorbrak gisteren de psychologische grens van 7 tegenover de dollar en de beurzen crashten. In het handelsconflict zou China er nu voor hebben gekozen om de eigen munt dusdanig te verzwakken dat hogere Amerikaanse handelstarieven minder of geen pijn doen.

De Amerikaanse regering twijfelt niet. Vandaag kwam de officiële beschuldiging van valutamanipulatie.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar volgens Bart Hordijk van Monex Europe is de Amerikaanse beschuldiging veel te kort door de bocht. Ja, China kan de eigen munt gebruiken als wapen tegen meer en hogere Amerikaanse tarieven.

Maar tegelijkertijd zit de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, ook in een spagaat, want een verzwakking van de Chinese munt staat volgens Hordijk haaks op de economische langetermijndoelen van het land.

  1. "Een instabiele Chinese munt kan opnieuw leiden tot kapitaaluitstromen, net als in 2015 en 2016. Destijds spendeerden de Chinezen een groot deel van hun buitenlandse reserves om de yuan te verdedigen en verdere kapitaalvlucht te voorkomen."
  2. "China is bezig zijn obligatiemarkten open te stellen voor buitenlandse investeerders, met als doel meer buitenlands kapitaal aan te trekken. Een zwakke yuan ondersteunt dit doel niet." 
  3. "De Chinese economie is sterk afhankelijk van de productiesector, die momenteel 40% van de economie uitmaakt. De kwetsbaarheid van de productiesector voor schommelingen in de wereldwijde vraag is een van de redenen waarom China wil overstappen op een meer consumentgerichte economie. Dan komt een zwakke Chinese munt slecht uit, want dat ondergraaft de koopkracht van Chinese burgers."

Mocht China zijn munt inzetten om terug te vechten, dan zal de People’s Bank of China volgens Hordijk kiezen voor een lichte en geleidelijke waardedaling van de yuan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie