Nieuws

Het jaar van de carry trade

Carry trades; in euro's lenen en dat geld wegzetten in andere landen is dit jaar buitengewoon aantrekkelijk, zegt Manuela D’Onofrio van UniCredit.

Verschillende economen en analisten verwachten dat dit een perfect jaar kan worden voor zogenoemde carry trades, waarbij geld geleend wordt in een valuta en belegd in een andere munteenheid. 

Het gaat dan onder andere om lenen in euro’s en beleggen in yen. Maar ook andere carry trades met de euro zijn mogelijk.

Zo worden in een artikel op Bloomberg de Indische roepi, Mexicaanse peso, Russische roebel en Braziliaanse real gesuggereerd.

Ruim monetair beleid

Volgens Manuela D’Onofrio, chief investment officer bij UniCredit zijn carry trades vooral zo interessant door het ultraruime monetaire beleid van centrale banken, met de ECB voorop.

ECB-president Mario Draghi kondigde vorige week nog aan dat hij vastberaden is vast te houden aan dit beleid. De rente in de eurozone ligt mede daardoor nu ruim onder de Japanse. 

Als u ervan uitgaat dat de wisselkoers gelijk blijft, biedt dat kansen. Als de euro zwakker wordt, heeft u zelfs nog extra winst.

Risico's

Maar er zijn ook risico’s. Als de euro sterker wordt, dan heeft u automatisch meer yens of andere valuta nodig om de lening weer terug te betalen.

En er is een renterisico, want als de rente in de eurozone onverhoopt toch stijgt en de lening moet worden geherfinancierd, dan kan dat heel duur worden.

Volgens D’Onofrio is er voorlopig echter geen enkele reden om daar bang voor te zijn. “Zolang de centrale banken zich als duiven blijven gedragen, moet je carry trades doen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie