Nieuws

De tikkende Chinese schuldentijdbom

China zit op een tikkende tijdbom en dat is niet het handelsconflict met de VS. Het is een uit zijn voegen barstende schuldenlast.

Beleggers maken zich zorgen over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Terecht, zegt Paul Smillie van Columbia Threadneedle Investments.

Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat er op de achtergrond een nog veel groter gevaar op de loert ligt, de groeiende schuldenberg.

Sinds 2007 is in China de verhouding tussen schulden en het bbp verdubbeld van 150% naar 300%. Vooral banken bevinden zich daardoor in de gevarenzone, schrijft Smillie in het rapport Timing is runnig out to solve the China's debt bubble

Off-balance schulden

De grootste gevaren zitten volgens Smillie bij de zogenoemde off-balance schulden van 4500 miljard dollar, die niet direct zichtbaar zijn op bankbalansen. Daar zitten enorme risico's op wanbetalingen (defaults).

De schulden zijn de laatste jaren mede opgelopen door de centrale en lokale overheden die bij elke terugval van de economie zorgden voor nieuwe impulsen voor banken om meer geld uit te lenen.

Het vervelende is alleen dat die impulsen de laatste tijd steeds minder effect sorteren.

Luchtbel

Er komt een moment dat beleggers op de obligatie- en aandelenmarkten dit onderkennen en risicovolle assets van de hand doen. Als dan tegelijkertijd ook nog het aantal defaults toeneemt dan loopt met mis.

Officiele data van de Chinese regering laten zien dat het aantal non-performing loans nu met slechts 2% nog laag is.

Maar op basis van het tempo waarmee de schulden de laatste jaren zijn toegenomen, denkt Smillie dat 20% voor de toekomst reëler is.

Overheid heeft nog mogelijkheden

Een voordeel is dat de Chinese overheid zelf niet zo veel schuld heeft. Als de kredietluchtbel barst dan heeft de overheid dus nog wel wat ammunitie om de klap op te vangen door bijvoorbeeld banken vers kapitaal te geven, of schulden over te nemen.

Dat zal dan wel gepaard gaan met een enorme sprong van de schuldquote, die nu nog rond de 48% ligt, richting de 70% of meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen