Nieuws

Valutaoorlog niet langer uitgesloten

Pimco kijkt met groeiende zorg naar de toenemende stroom verwijten over valutamanipulatie. De vermogensbeheerder sluit een valutaoorlog niet langer uit.

Een echte valutaoorlog waarbij centrale banken en overheden bewust hun valuta proberen te verzwakken, valt niet langer uit te sluiten. Dat zegt Pimco in een rapport waar Bloomberg over beschikt.

Het is een mening die volgens Bloomberg door steeds meer Wall Street-analisten wordt gedeeld. Ook de Amerikaanse president Donald Trump denkt er zo over.

Hij beklaagt zich regelmatig over oneerlijke valutapraktijken door belangrijke handelspartners, zoals de eurozone, Japan en China.

Koude oorlog

Pimco, zelden te betrappen op vrolijke toekomstverwachtingen, beschrijft de situatie als een koude valutaoorlog die alweer de derde ronde in dreigt te gaan.

“Na een pauze sinds begin 2018 is de koude valutaoorlog, die al meer dan vijf jaar woedt tussen de grote handelsblokken, opnieuw opgelaaid."

"Zelfs een escalatie naar een volledige valutaoorlog met directe interventies door de VS en andere regeringen en centrale banken kan niet langer worden uitgesloten.”

Geen winnaars

De klassieke economische theorie zegt over valutaoorlogen dat deze, net als handelsoorlogen, alleen maar verliezers kennen. Het begint meestal met één land dat probeert de export te vergroten door devaluatie van de munt.

Dat kan bijvoorbeeld door verlaging van de rente of rechtstreekse valuta-interventies. Als handelspartners daarop reageren met gelijke acties kan een wedloop uitbreken die voor niemand goed is, want het verstoord het natuurlijk evenwicht.

Dit keer ligt de oorzaak voor hernieuwde valutaspanningen volgens Pimco bij de signalen van de Federal Reserve, de ECB en de centrale banken van China en Japan om opnieuw of verder monetaire te verruimen.

Zo kondigde Mario Draghi vorige maand in het Portugese Sintra aan dat de ECB bereid is het monetair beleid opnieuw te versoepelen als de economische conjunctuur niet beter wordt. Trump sloeg onmiddellijk aan het twitteren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie