Nieuws

Optimix: Dure aandelen kunnen duurder

Aandelenwaarderingen zijn dit jaar flink opgelopen en kunnen volgens Optimix dankzij de ultralage rentestanden verder omhoog. Niet dat de vermogensbeheerder aandelen op een koop heeft staan.

In de nieuwste maandbrief toont Optimix zich nog positief over de kansen van aandelen. "Net zoals negatieve rentes nog negatiever kunnen worden, kunnen hoge aandelenwaarderingen nog verder oplopen. Sterker nog, de negatieve rentestanden zorgen er juist voor dat aandelen relatief steeds aantrekkelijker worden om beleggingsinkomsten te genereren."

Het zet volgens Optimix immers geen zoden aan de dijk de Nederlandse overheid te betalen voor de schuld die het maakt. "Mede door de hoge schuldniveaus wereldwijd zien wij ook in de toekomst weinig opwaarts potentieel voor rentes. Aandelen zullen daardoor hun relatieve aantrekkelijkheid behouden."

De ontwikkeling van de Nederlandse 10-jaars

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Renteverlaging op komst

Daarnaast wordt het aandelensentiment positief beïnvloed door de in het vooruitzicht gestelde renteverlagingen van de Federal Reserve, en in mindere mate, de Europese Centrale Bank. Ook de pauzestand in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China komt het sentiment ten goede.

Minder gunstig is de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. De verwachtingen voor de bedrijfswinsten over 2019 zijn al naar beneden bijgesteld.

Er wordt nog slechts lichte winstgroei verwacht. Volgens Optimix is de kans op grote teleurstellingen daarom klein. "In 2020 zal naar verwachting de winstgroei weer aantrekken."

Toch onderwogen aandelen

Als gevolg van de verbeterde monetaire omstandigheden en de laag gespannen winstverwachtingen ziet Optimix op korte termijn ruimte voor verdere koersstijgingen.

Maar de onvoorspelbaarheid rondom de handelsoorlog, de spanningen in het Midden-Oosten en de Brexitonzekerheid zorgen ervoor dat de vermogensbeheerders van Optimix zich vooralsnog comfortabel voelen bij een licht onderwogen positie in aandelen. Tja.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie