Nieuws

Erdogan zaait nieuwe paniek over Turkse lira

Nadat de gemoederen rondom de Turkse lira weer waren bedaard, gooide president Recep Erdogan roet in het eten door de president van de Turkse centrale bank, Murat Cetinkaya, te ontslaan, stelt valutaspecialist Bart Hordijk bij Monex Europe.

Het ging de afgelopen tijd de goede kant op met de Turkse lira. De inflatie daalt al maanden en ook het tekort op de lopende rekening is flink teruggelopen; van 5% naar 2%. Beide ontwikkelingen droegen bij aan de stabilisatie van de Turkse lira.

Ook op geopolitiek vlak leek de zon door te breken, nadat Donald Trump op de laatste G20 een verzoenende toon aansloeg over de levering van het Russische S-400 raketsysteem aan Turkije. Hiermee zijn Amerikaanse economische sancties tegen Turkije voorlopig van de baan.

Ondanks recessiedreiging kochten beleggers dit jaar de Tukse lira, waarschijnlijk ook gelokt door de rente van 24% op jaarbasis. De Turkse munt was een van de best presterende valuta van 2019. Tot vandaag dan.

Herhaling van zetten

Dè drijfveren van de liracrisis in augustus 2018 waren volgens Bart Hordijk (foto) van Monex Europe de twijfels over de onafhankelijkheid van de centrale bank, nadat deze ogenschijnlijk onder druk van de Turkse president Erdogan de rente niet verhoogde, ondanks explosieve inflatie.

"Zo’n situatie kan zich nu herhalen, nadat Erdogan de president van de Turkse centrale bank (CBRT), Murat Cetinkaya, heeft ontslagen." De nieuwe bankpresident Murat Aysal lijkt volgens Hordijk geneigd om zijn oren te laten hangen naar de wensen van de president. Dat is link.


Bart Hordijk van Monex Europe

Hordijk: "Erdogan hangt de theorie aan dat lagere rentes juist leiden tot een lagere inflatie, een standpunt dat lijnrecht ingaat tegen de gangbare monetaire theorieën. Het (tè snel) verlagen van de rente kan de economie juist schaden omdat dit de munt afzwakt, wat Turkse bedrijven in de problemen brengt die hun activiteiten vaak gefinancierd hebben in buitenlandse valuta."

"Ook kunnen schulden van de gehele private sector door lage rentes verder oplopen, wat tot een nog scherpere recessie kan leiden in de toekomst wanneer deze in de toekomst allemaal moeten worden terugbetaald."

"Erdogan hangt de theorie aan dat lagere rentes juist leiden tot een lagere inflatie"

Extra risico

Volgens Hordijk zou het nu wel eens afgelopen kunnen zijn met de sterke prestaties van de Turkse lira in 2019. "Met het vervangen van de president van de CBRT en de oplaaiende twijfels over de onafhankelijkheid van de CBRT heeft de Turkse lira er een extra risico bij."

Afgelopen zondag was de euro 6,32 lira waard. Vanochtend was de euro gestegen tot 6,5 lira, een stijging van bijna 3%.

Lees ook: Damocles voorspelt meer valutanarigheid voor Turkije


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie