Nieuws

Model Damocles voorspelt valutacrises

Nomura heeft een model ontworpen dat valutacrises kan voorspellen. De landen met de grootste valutaproblemen zijn Sri Lanka en Turkije. Egypte is uit de gevarenzone.

De emerging markets Sri Lanka, Turkije, Zuid-Afrika, Pakistan, Argentinië en Oekraïne lopen een groot risico op een valutacrisis.

Bij negen andere opkomende markten is die kans daarentegen zeer klein. Dat zijn Thailand, Rusland, Polen, de Filippijnen, Peru, Indonesië, Kroatië, Bulgarije en Brazilië.

Dat is de uitkomst van het model Damocles van Nomura Global Markets Research.

Acht belangrijke factoren

In het Damocles-model worden een groot aantal indicatoren getest en naast elkaar gezet. Een land met meer dan 100 punten heeft een hoog risico. Landen die onder deze grens blijven lopen minder risico. Hoe lager de score, hoe beter.

Er zijn acht indicatoren die volgens Nomura de grootste voorspellende waarde hebben. Dat zijn:

  • De buitenlandse reserves van een land in verhouding tot de import
  • Kortlopende buitenlandse schuld ten opzichte van de export
  • Deviezenreserves t.o.v. kortlopende buitenlandse schuld
  • Geldvoorraad (M3) t.o.v. valutareserves
  • Reële rente
  • Bruto instroom van kapitaal, exclusief  FDI (buitenlandse directe investeringen) minus de verandering in de deviezenreserves
  • Het begrotingssaldo in verhouding tot de lopende rekening (handelsbalans)
  • Lopende rekening in verhouding tot de reële effectieve wisselkoers

Accuraatheid 67%

Nomura heeft het model tien maanden geleden voor het eerst gebruikt. De Japanners hebben daarvoor uitgebreid getest hoe goed het model werkt. Het bleek met een accuraatheid van 67% de 54 crises te kunnen voorspellen die sich hebben afgespeeld sinds 1996.

In de tien maanden sinds het model voor het eerst werd uitgevoerd, zijn  de veranderingen niet heel groot geweest. Dat is ook logisch volgens Nomura omdat risico’s zelden plotseling komen en gaan.

Een aantal van de landen die een hoog risico had, heeft de laatste paar jaar ook al een valutacrisis doorstaan en/of hulp ontvangen van het IMF. Eigenlijk de enige uitzondering is Zuid-Afrika, dat nog steeds een score heeft van boven de 100, maar wel vooruitgang boekt.

Tussen juli 2018 en juli 2019 is de Zuid-Afrikaanse score gedaald van 143 naar 118. Alleen Argentinië heeft een grotere sprong voorwaarts gemaakt (van 140 naar 108). Egypte dook in dezelfde periode onder de grens van 100 en ging van 111 naar 85.

Pas op Tsjechië en India

Aan de andere kant van de balans staat Turkije waarvoor de score met 39 punten is opgelopen tot 143. Alleen Sri Lanka scoort van de 30 onderzochte landen nog  slechter met 175 punten. 

Interessant zijn ook de veranderingen onder de kritische grens van 100. Daar vallen Tsjechië en India in negatieve zin op. India ging van 25 naar 57, Tsjechië van 24 naar 43.

Grote vooruitgang was er daarentegen voor Columbia, Mexico, Kroatië en Polen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen