Nieuws

"Illiquide fondsen gebouwd op een leugen"

De Bank of England bemoeit zich nu met de discussie over liquiditeit van beleggingsfondsen. Dit nadat een aantal fondsen in de problemen kwamen.

Gisteren zei Mark Carney, de voorzitter van de BoE, in een vergadering met het Britse parlement dat "many illiquid funds are built on a lie."

Carney doelde vooral op fondsen die in illiquide assets beleggen en waarbij het lijkt of die fondsen op dagbasis wel voldoende liquide zijn, aldus Citywire. Terwijl dat, als puntje bij paaltje komt en veel beleggers teglijk willen verkopen, niet het geval blijkt te zijn.  

De voorzitter van de centrale bank reageerde op een voorstel van de Britse Investment Association, die graag zien dat er een nieuw type fonds komt dat open-end is, maar wel grenzen stelt aan het uitstappen. Bijvoorbeeld door beleggers slechts een paar keer per jaar de mogelijkheid te geven om hun aandeel in een fonds te verkopen. 

Fondsen in liquiditeitsproblemen

Deze discussie is natuurlijk opgelaaid nadat beleggers vorige week massaal uit H20-fondsen wilden stappen. 

Lees ook: Vijf miljard uitstroom uit H20-fondsen

En nadat er problemen waren met de liquiditeit van het fonds van de Britse sterbelegger Neil Woodford.

Lees ook: Ondergang sterbelegger toont voordelen indexbeleggen

En daarvoor weer problemen bij GAM.

Lees ook: Het verborgen risico van fondssluiting

Voorstanders van de nieuwe belegginsstructuur zeggen dat het prima werkt, bijvoorbeeld bij producten die gestoeld zijn op alternatieve beleggingen. Denk aan vastgoed en private equity, dat heel vaak ook geen koers op dagbasis heeft. 

Tegenstanders vinden juist dat de dagelijkse verhandelbaarheid van fondsen de basis is van het beleggingsproduct en dat toezichthouders niet aan dat fundament moeten morrelen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's