Nieuws

Optimix kiest voor waarde-aandelen

Genoeg is genoeg! Volgens Optimix bieden waarde-aandelen inmiddels betere kansen dan groeiaandelen.

Beleggen in waarde-aandelen was decennia lang een succesvolle strategie en leverde meer rendement op dan beleggen in groei-aandelen. Tot 2007 leverden waarde-aandelen gemiddeld 1,1% extra per jaar meer op.

Daarna ging het mis. In de laatste vijf jaar doen groeiaandelen in de MSCI World het per jaar gemiddeld ruim 5% beter, zo constateert vermogensbeheerder Optimix in zijn nieuwste Strategiebrief.

Daarbij zijn deze groei-aandelen volgens Optimix steeds duurder geworden, omdat de koersen harder oplopen dan de winsten.

Beurswaarde/boekwaarde van Amerikaanse waarde- en groei-aandelen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Optimix: "Natuurlijk zal een aantal groei-ondernemingen voldoen aan de torenhoge verwachtingen, maar zal het ze allemaal lukken? De historie en ervaring leren dat de kans op teleurstellingen bij hoge verwachtingen groot is. Op een gegeven moment treedt er verzadiging op en zwakken groeicijfers af, betreden concurrenten het speelveld en kan het economisch tij keren."

Groeiaandelen steeds kwetsbaarder

Ook de handelsperikelen tussen de VS en China pakken volgens Optimix niet goed uit voor groeiaandelen, lees Tech. "De weer oplaaiende handelsoorlog tussen de VS en China, die zich steeds meer lijkt toe te spitsen op de technologiesector, kan grote gevolgen hebben voor de bevoorradingsketen van technologie-ondernemingen. In deze context zijn groei-aandelen nu kwetsbaarder dan waarde-aandelen."

Met dit in het achterhoofd en gegeven het grote waarderingsverschil geeft Optmix momenteel de voorkeur aan waarde-aandelen.

"Zodra koersen verder corrigeren zal Optimix de aandelenweging stapsgewijs verhogen. Als dan de winstverwachtingen van groei-aandelen tot realistischere niveaus zijn gedaald, kunnen ook deze aandelen worden opgenomen in de portefeuille."

Slimme call?

Of deze strategie slim is? Veel waarde-aandelen zitten in de sectoren financials, energie, industrie, nutsbedrijven, grondstoffen en die kennen allemaal zo hun problemen.

Het grote voordeel van techbedrijven is, dat zij snel en relatief goedkoop kunnen bijschalen. Ook heeft tech geen last van knellende bankconvenanten. En hun cashposities puilen uit.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie