Nieuws

Waardebeleggen op sterven na dood

Waardebeleggers hebben het niet eerder zo lastig gehad als de laatste tien jaar. Zelfs cracks als Warren Buffett hebben hun strategie aangepast, want waardebedrijven maken geen kans tegen de snelgroeiende internetmonopolisten.

Er is nooit een slechtere tijd geweest dan nu om te beleggen in waardeaandelen. Dat zegt Dubravko Lakos-Bujas, hoofd aandelenstrategie VS bij JP Morgan. En wat nog erger is, het ziet er ook niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren.

Zelfs gekende value-investors, zoals Warren Buffett, stappen uit pure wanhoop over op groeiaandelen. Buffett koopt de laatste tijd bijvoorbeeld actief aandelen Amazon, terwijl deze op basis van koers-winstverhouding en andere waardebepalingen peperduur zijn. Buffett zegt er bovendien bij dat hij het betreurt deze stap niet eerder te hebben gezet.

Value-aandelen spotgoedkoop

En dat terwijl er voor value investors eigenlijk genoeg mogelijkheden zouden moeten zijn. Lakos-Bujas: “Waardeaandelen worden momenteel verhandeld tegen de grootste discount ooit."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar waarom worden ze dan toch niet gekocht? Het probleem, zo zegt Lakos-Bujas, is dat er fundamenteel iets is veranderd door de opkomst van disruptieve technologieën, met name gerelateerd aan het internet.

Monopolies

Er zijn monopolieachtige structuren ontstaan die in het verleden eerder zijn voorgekomen in afzonderlijke sectoren zoals telecom (the Bell System) en Microsoft (browser). Deze werden in respectievelijk 1982 en 1999 bij wet aangepakt.

Nu met bedrijven als Amazon, Netflix, Facebook en Google is de marktmacht echter veel breder. Het raakt het hele koopgedrag van consumenten wereldwijd in zijn volle breedte, van zijn kijkgedrag op internet en televisie tot aan de boodschappen die hij doet.

Passieve indexfondsen

Wat daarnaast ook een rol speelt is de opkomst van passieve indexfondsen die automatisch kiezen voor meer trendy groeiaandelen. Er is bovendien zoveel goedkoop geld in omloop dat het beleggers niks meer uitmaakt dat groeibedrijven weinig winst maken. Met ETF's koop je immers de index, dus de winnaars van vandaag.

Zolang deze factoren niet veranderen zullen waardeaandelen het volgens Lakos-Bujas blijven verliezen van groeiaandelen.

Beetje hoop

In die woorden schuilt voor waardebeleggers tegelijk een beetje hoop. Zodra de wereld er ietsa anders uitziet, kunnen de kansen draaien. Lakos-Bujas denkt dan aan:

  • De mededingingsautoriteiten in de VS, Europa, China en Japan treden harder op tegen monopolies. Eventueel worden bedrijven opgesplitst om de concurrentie te waarborgen.
  • Actieve beleggers komen niet verder in de verdrukking en richten zich op.
  • De wereldeconomie komt in recessie en dat raakt vooral de dure groeiaandelen.

Belastingontduiking

Op een aantal van de door Lakos-Bujas uitgesproken punten lijkt wel wat te gebeuren. Zo is een recessie zeker niet uitgesloten, gezien het steeds lagere tempo van de  wereldeconomie en het groeiende aantal internationale handelsconflicten. Verder wordt het opbreken van internetmonopolies de laatste tijd hardop besproken door de politiek.

Het feit dat de grote internetbedrijven nauwelijks belasting betalen, staat inmiddels ook hoog op de politieke agenda. Het was op de laatste G20 van afgelopen weekend zelfs het hoofdthema. Mochten de grote internet bedrijven ook belasting gaan betalen, dan valt er voor waardebeleggers ook weer wat te hopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen