Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Opkomende markten blijven favoriete beleggingscategorie

Weinig veranderingen in de assetallocatieconsensus. De meeste professionele beleggers blijven het voor aandelen én obligaties zoeken in de opkomende markten. De populariteit van technologie is wel voorbij, constateert Eelco Ubbels van Alpha Research.

Na vier maanden van koersstijgingen op aandelenbeurzen, volgde een daling van 5,4% van de brede MSCI Wereldindex door hernieuwde handelsperikelen. Wat een enkele tweet kan veroorzaken! Door de daling kwam het wereldwijde rendement op aandelen in de eerste vijf maanden uit op 11,88%.

Maar de grootste daler van de maand mei waren niet aandelen, maar grondstoffen (-7,76%). Reden hiervan was vooral de olieprijs die met 10% onderuitging. Vastgoed (nee, niet retail) steeg minimaal met 0,09%, waardoor geen beleggingscategorie in 2019 het beter deed (+15,04%).

Het zal niet verbazen dat obligaties (+1,82%) een prima meimaand beleefden. Ook year-to-date is er voor obligatiehouders opnieuw weinig klagen met een rendement van 5,87%.

Aandelen terug naar houden

Hoe nu verder? De consensus is nog voorzichtiger geworden. Na zestien maanden op rij op koop, hebben aandelen nu een neutraal advies. Desondanks blijft de categorie aandelen relatief de meest aantrekkelijke beleggingscategorie, ook al is 23,08% van de adviezen inmiddels negatief. 

Cash behoudt deze maand de tweede plek in de ranking. De meningen blijven verdeeld, waardoor de weging neutraal blijft. Na de stijging vorige maand van het aantal positieve aanbevelingen, dit keer weer een lichte daling: van 42,5% naar 41,03%.

Vastgoed steeg een plaats in de ranking en blijft met 74,07% houdadviezen een neutrale aanbeveling houden. Opvallend is de stijging van het aantal positieve aanbevelingen: van 6,9% naar 14,81%. Ook over grondstoffen blijft de consensus neutraal. Het percentage verkoopadviezen steeg licht van 13,51% naar 16,22%.

Obligaties blijft de minst aantrekkelijke beleggingscategorie en is ook nog steeds de enige categorie met een negatieve consensus. Deze status heeft het al bijna 7,5 jaar heeft. Wel is er opnieuw sprake van een stijging van de positieve aanbevelingen: van 17,31% naar 21,15%. Maar een meerderheid (55,77%) blijft van mening dat obligaties vooral niet moeten worden gekocht.

Geen beleggingscategorie staat op koop

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regio-allocatie: Opkomende markten op een

De aandelenconsensus over de verschillende regio’s bleef in mei ongewijzigd. Opkomende markten en Pacific (zonder Japan) blijven overwogen, waarbij de koopdrift wel dalende is.

Lees ook: Waarom Robeco Investment Solutions aandelen EM juist op verkoop heeft gezet

De VS stegen een plek naar de derde plaats in de ranking, ten koste van Japan. De consensus over de VS laat een verbetering zien, na de daling in de voorafgaande maand. Van de assetmanagers geeft 37,74% een koopadvies af, een stijging 5,01%.

Europa blijft op de laatste plek en behoudt zijn neutrale aanbeveling. Het aantal percentage koopaanbevelingen steeg weliswaar van 20% naar 22,64%, maar ook de negatieve aanbevelingen gingen omhoog: van 34,55% naar 35,85%.

En wie staat er weer op de laatste plaats?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: De val van tech 

Gezondheidszorg was tot voor kort de enige sector zonder negatieve aanbevelingen. Deze situatie is nu gewijzigd: 8,33% geeft nu een negatieve aanbeveling. De ranking bleef ongewijzigd, waardoor de gezondheidszorgsector opnieuw de eerste plaats van de tien sectoren inneemt. Het is een keuze voor defensief.

Consumer Staples gaat van houden naar kopen. de sector heeft in de ranking een reuze stap van plaats acht naar de tweede plek gemaakt. Geen belegger is negatief over deze sector, maar veel koopadviezen staan er ook niet uit. Dat verklaart waarom de sector gezondheidszorg nog altijd bovenaan staat.

Ook Consumer Discretionary wordt door de consensus wat aantrekkelijker bevonden. De mutaties zijn gering, maar resulteerden wel in een stijging van de zevende naar de derde plaats. Een omgekeerde beweging maakte IT, waarvan de positieve aanbeveling terugging naar neuraal. De koopadviezen daalden aanzienlijk: van 33,33% naar 18,18%.

Utilities verliest zijn status als de sector met het hoogste percentage verkoopaanbevelingen. Die daalden van 50% naar 36,36%. Dit is nu gelijk aan Industrials, dat nu de nieuwe hekkensluiter is.

Hevige sectorwijzigingen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Credit allocatie: De veilige haven is ver weg

Emerging Markets Debt handhaaft zich moeiteloos op de eerste plaats in de ranking en blijft de enige obligatiecategorie met een koopaanbeveling. Opmerkelijk: geen beleggingshuis is negatief over EMD.

De consensus over Inflation Linked Bonds blijft ongewijzigd. De meesten (42,86%) zijn positief. Een minderheid van 23,81% zeker niet. Ook over high yield-obligaties wordt niet veel anders gedacht.

De consensus over bedrijfsobligaties werd opnieuw positiever, maar assetmanagers zijn nog verre van enthousiast. Staatsobligaties kende weinig problemen om de laatste plaats vast te houden. Na een kleine stijging in de voorgaande maand is er nu een lichte daling van het aantal positieve aanbevelingen: van 15,69% naar 12,24%. Ruim twee derde van de beleggers heeft staatsobligaties op verkoop staan.

Nog negatiever over staatsobligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de assetallocatie-opinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen