Nieuws

Robeco zet aandelen opkomende markten op verkoop

Robeco verlaagt de exposure naar aandelen uit opkomende markten van neutraal naar licht onderwogen. Het uitblijven van een handelsakkoord tussen China en de VS is hiervan de reden, schrijft beleggingsstrateeg Peter van der Welle.

De pogingen van China om een antwoord te vinden op de handelsoorlog met de VS pakken negatief uit voor aandelen uit opkomende markten. Dat schrijft Robeco-strateeg Peter van der Welle in The new long march of China. Dat Trump inmiddels ook Mexico met hogere importtarieven bedreigt, helpt ook niet.

“Helaas betekenen de recente escalatie van de schermutselingen tussen China en de VS en het creëren van nieuwe fronten door de regering Trump dat het neerwaartse risico toeneemt, vooral voor meer exportgeoriënteerde landen die profiteren van de wereldhandel."

Minder innovaties

Van der Welle constateert dat door de stroom van negatieve berichten over de wereldhandel het momentum van aandelen uit opkomende markten is verslechterd ten opzichte van aandelen in ontwikkelde markten. "Heel begrijpelijk, want door toenemend protectionisme neemt het volume van de wereldhandel af. Dat zet een rem op de inhaalslag die opkomende markten maken in de winstgroei.”

Door de nieuwe Amerikaanse protectionistische wind neemt niet alleen de winstgroei in de opkomende markten af, maar het tast ook de innovovatiekracht aan. "Het opvoeren van de productiviteitsgroei door de westerse technologische standaard te kopiëren wordt steeds moeilijker als er handelsgrenzen worden opgetrokken."

In een wereld van protectionisme moeten opkomende economieën zelf voor technologische vooruitgang zorgen. Dat is een probleem, zeker voor een land als China waar eigen initiatief en eigenzinnigheid, noodzakelijke factoren om tot vindingen te komen, met argwaan worden bezien.

Te weinig korting

Ook de sterk gedaalde olieprijs pakt slecht uit voor de opkomende markten merkt Van der Welle op. Een groot deel van de opkomende markten, zoals Brazilë en Rusland, zijn sterk afhankelijk van de verkoop van olie. Sinds medio mei is de prijs van olie met 20% gedaald.

Het zou allemaal nog niet zo een probleem zijn als aandelen opkomende martken met een forse korting worden verhandeld. Maar dat is niet zo.

"De waarderingskorting van opkomende markten ten opzichte van ontwikkelde markten is niet bepaald aantrekkelijk vergeleken met de gemiddelde historische korting. Daarom zijn we terughoudender geworden over opkomende markten en hebben we onze aandelenpositie in deze markten verlaagd van neutraal naar licht onderwogen," aldus Van der Welle.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lange adem

Een einde aan het handelsconflict is vermoedelijk nog ver weg. President Xi Jinping noemt de economische strijd die China moet leveren tegen de VS een nieuwe Lange Mars. Die wandeling van 9000 kilometer duurde 85 jaar geleden ruim een jaar.

De vergelijking moet volgens Van der Welle als een waarschuwing worden opgevat. China gaat voor de lange adem. Tijd speelt Xi in de kaart. Volgend jaar zijn er in de VS weer verkiezingen. China kan hopen met een andere president beter zaken te doen.

Van der Welle: "Maar de vergelijking stelt Xi ook in staat om een mogelijk compromis op de korte termijn aan de Chinese burger te presenteren als een tactische terugtrekkende beweging in het kader van het langdurige geopolitieke conflict.”

De economie van China is namelijk wel degelijk kwetsbaar voor hoge Amerikaanse tarieven. Op een stijgende werkeloosheid zitten ze in Beijing niet te wachten.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's