Nieuws

Beursgenoteerd private equity koopt meer

Private equity-bedrijven hebben een onstilbare honger naar overnameprooien. In de jacht blijken beursgenoteerde private equity-bedrijven veel succesvoller dan hun niet-genoteerde collega's. Dat geldt niet voor de prestaties.

Blackstone heeft deze week toegeslagen met een megaovername. Voor 18,7 miljard dollar kopen de Amerikanen een logistieke vastgoedportefeuille van het Singaporese bedrijf GLP. Het doel is meeprofiteren van de groei van Amazon en andere e-commercebedrijven. Met de 16,6 miljoen vierkante meter extra distributieruimte zal dat vast wel lukken. Dit was niet de eerste overname van Blackstone dit jaar en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn.

Een van de succesfactoren, zo blijkt uit een artikel van Institutional Investor, is het feit dat Blackstone beursgenoteerd is. Het bedrijf Pitchbook heeft de overnamequote van beursgenoteerde investeringsmaatschapppijen vergeleken met niet-beursgenoteerde investeerders.

In de ene groep zitten naast Blackstone, de bedrijven Apollo, Carlyle en KKR. Terwijl in de niet-beursgenoteerde groep Advent International, Bain Capital, TPG Capital en Warburg Pincus een plaatsje hebben.

Meer dadendrang

Wat blijkt? De beursgenoteerde investeerders zijn actiever en doen veel meer overnames dan de andere groep. Volgens Pitchbook moeten beursgenoteerde private equity-bedrijven zich constant bewijzen naar stakeholders. Deze bedrijven zijn dan ook constant op zoek naar kapitaal en zetten aan de lopende band nieuwe fondsen op, waarbij zijn creatiever opereren dan niet-beursgenoteerde investeerders.

Het gevolg is dat het verschil in omvang tussen beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde investeerders steeds groter wordt. Dat geldt niet voor de resultaten. Blackstone & Co mogen dan groter zijn, qua rendement is het een gelijkspel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's