Nieuws

Alle seinen op rood

De handelsoorlog tussen de VS en China, de kleinere Fed-put en een vertraging van de wereldeconomie zijn voor AXA IM reden te somberen over de beurs.

In de markt begint het weer een beetje te voelen als december. De AEX-index is in mei met alweer 5% gedaald, de Dow Jones is 6% lager en de MSCI Emerging Market index bijna 9%.

De vraag is of dit slechts een tijdelijke correctie is, zoals december vorig jaar, of dat er toch wat meer aan de hand is en we aan de vooravond staan van een grotere daling.

Serge Pizem van AXA Investment Managers neigt duidelijk naar het laatste. Volgens Citywire heeft het hoofd multi-assets van AXA IM zijn adviezen voor de komende periode flink naar beneden bijgesteld.

Zo gaat het advies voor aandelen uit opkomende markten van overweight naar neutraal en raadt hij beleggers aan aandelen uit de eurozone te verkopen.

Risico's van alle kanten

De risico’s komen van alle kanten. Allereerst is er de handelsoorlog tussen de VS en China die steeds verder lijkt te escaleren, gisteren nog met een nieuwe dreiging uit China met betrekking tot het stilleggen van de export van zeldzame grondstoffen naar de VS.

"We zien niet dat China op korte termijn zal toegeven aan de Amerikaanse druk. De kans dat beide landen nog tot een overeenkomst komen vóór de G20 van 28-29 juni wordt met de dag kleiner,” aldus Pizem.

Fed-put

Voor de wereldeconomie kan dat een dreun van jewelste betekenen, en dan te bedenken dat de importtarieven van 25% nog niet eens in de cijfers zijn verwerkt. “Het is een risico dat in Westerse landen nog onvoldoende ingeprijsd.”

Daarnaast is er volgens Pizem sprake van een kleinere Fed-put. De Fed-put is een begrip ontstaan onder oud-voorzitter Alan Greenspan en staat voor een ongeschreven wet bij de Fed dat aandelenkoersen moeten worden ondersteund.

Algemene groeivertraging

En ten slotte is er sprake van een algemene neerwaartse trend in de wereldeconomie die feitelijk al langer aan de gang is, en ook een van de redenen was voor de correctie in december.

Met name in de eurozone ziet Pizem de lamlendigheid niet snel verdwijnen met Duitsland voorop. "De macro-cijfers in het eerste kwartaal waren wel wat beter, maar de crisis in de industriële productie houdt aan."

En wat verder nog bijdraagt aan de sombere vooruitzichten is dat de kans op een vertraging van de Amerikaanse economie groter is dan dat deze versneld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie