Nieuws

VBDO: Profs investeren te weinig in crowdfunding

Institutionele beleggers laten kansen liggen door niet te investeren in crowdfundingplatforms in Nederland, aldus de VBDO.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling heeft de whitepaper Institutional investors and crowdfunding: the right match? gepubliceerd. 

Hierin schetst de VBDO de kansen die crowdfundingplatforms bieden aan institutionele beleggers, maar kijkt ook naar de uitdagingen op dit vlak.

In buurlanden zoals Engeland en Duitsland investeren institutionele beleggers al op veel grotere schaal in crowdfundingplatforms. In Nederland is er een gat tussen enerzijds kleine duurzame ondernemingen op zoek naar financiering en aan de andere kant, institutionele beleggers die op zoek zijn naar duurzame projecten om in te investeren, concludeert de vereniging. 

Niet sterk gereguleerd

De uitdagingen liggen in (het gebrek aan) schaalgrootte en het gebrek aan trackrecords, waardoor institutionele beleggers crowdfunding vaak links laten liggen. Ook het feit dat crowdfunding in Nederland nog niet heel sterk gereguleerd is zorgt ervoor dat er grote verschillen tussen de platforms onderling bestaat, aldus de VBDO. 

"Europese wetgeving is in de maak waardoor deze markt binnen de EU aan dezelfde regels onderhevig zal zijn. De lessen die we kunnen trekken uit het buitenland zijn dat het voor institutionele beleggers wel interessant kan zijn om te investeren in duurzame platforms in zijn geheel in plaats van in losse projecten."

Op deze manier kunnen investeringen wel de juiste schaalgrootte krijgen.

Positief signaal

Wat betreft de kansen voor professionele beleggers noemt de VBDO onder andere de mogelijkheid om te investeren met positieve impact en de positieve effecten op de reputatie van institutionele beleggers door dat het met crowdfunding een positief signaal geeft naar deelnemers.

Wat betreft de VBDO moet er meer (internationaal) onderzoek naar de kansen en uitdagingen komen die crowdfundingplatforms bieden om zo de mismatch te verkleinen.  Ook kunnen investeringen in crowdfundingplatforms kunnen op meer innovatieve manieren aangepakt worden, bijvoorbeeld gecombineerd met investeringen in andere seed funds.

Institutionele beleggers kunnen ook druk uitoefenen op EU niveau voor een betere regulatie van deze markt. En overheidsgaranties voor een deel van de investering zouden helpen om het risico voor institutionele beleggers te verkleinen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen