Nieuws

De verkoop van Europese aandelen gaat maar door

Detlef Glow van Lipper heeft de cijfers over de Europese ETF-verkoop van afgelopen maand binnen. Opnieuw werden er weer meer ETF's gekocht. Opnieuw waren obligatie-ETF's in trek, en opnieuw werden Europese aandelen, u raadt het al, massaal gedumpt.

De Europese verkopers van ETF's deden in april wederom goede zaken. Instroom, in combinatie met een positieve performance van de onderliggende markten, leidde afgelopen maand tot een toename van het beheerde Europese ETF-vermogen van 725,2 miljard euro tot 746,7 miljard euro.

Deze stijging van 21,5 miljard euro (+3%) in april was vooral het gevolg van oplopende koersen (+17,8 miljard euro). ETF-verkoop (+3,7 miljard euro) droeg er veel minder aan bij. Aan de andere kant, actieve fondshuizen zullen maar wat blij zijn als zij een maandje in het groen eindigen.

De ETF-verkoop in april van 3,7 miljard euro was wel lager dan het 12-maands gemiddelde van 4,3 miljard euro. Opvallend is wel dat het wederom de obligatie-ETF's (+4,4 miljard euro) waren die in trek waren. Terwijl de koersen van aandelen in april opliepen, gingen ze toch van de hand (-0,8 miljard euro).

Europese ETF-beleggers kochten in april vooral obligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Europese aandelen opnieuw uit de gratie

Het zal niet verbazen dat obligatie-ETF's de 10 best verkochte ETF-categorieën domineerden. Europese beleggers zochten massaal hun heil in hoogrentende waarden, zoals Europese high yieldobligaties en opkomende marktenobligaties in lokale valuta. Beste verkochte ETF-categorie was desondanks geen obligatie-ETF. Europese beleggers zetten ook in april in op een verder herstel van aandelen opkomende markten.

De 10 best verkochte Lipper-categorieën waren samen goed voor 166,68% van de totale verkoop. Dat toont aan dat de Europese ETF-markt nog altijd een buitengewoon geconcentreerde markt is.

Duidelijk is ook dat de Europese ETF-belegger geen last heeft van een overdreven home bias, want opnieuw waren Europese aandelen-ETF's de klos. Aandelen eurozone (-1,9 miljard euro) gingen massaal de deur uit. 

Aandelen en obligaties EM waren in april in trek

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel de Europese ETF-markt uit 51 partijen bestaat, maken slechts enkele partijen de dienst uit. Grote olifant in de ETF-kamer is iShares met een marktaandeel van meer dan 46%. Op grote afstand volgen de nummers twee en drie, Xtrackers en Lyxor ETF. De tien belangrijkste Europese verkopers van ETF's hebben samen ruim 93% van de markt in handen. De overige 41 partijen moeten het met iets meer dan 6% doen.

Afgelopen maand verkocht iShares (uiteraard) de meeste ETF's (+ 3,6 miljard) euro), ruim voor Amundi ETF (+ 1,6 miljard euro) en Xtrackers (+ 1,0 miljard euro).

22 van de 51 ETF-verkopers hadden minder reden tot feesten. Zij boekten samen een uitstroom van 4,3 miljard euro. De consolidatietrend in de ETF-markt gaat dus nog wel even door. 

De Europese ETF-topverkopers van april

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

En toen moest de tweet van meneer Trump nog worden verstuurd. Over de gevolgen daarvan voor de Europese ETF-markt in mei volgende maand meer.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus