Nieuws

Vermogensbeheerders verwaarlozen stewardship

Vermogensbeheerders zouden hun enorme macht als grootaandeelhouder veel meer, vaker en beter kunnen benutten, aldus Willis Towers Watson.

Aandeelhouders hebben een taak te vervulen als controleur, adviseur en motivator van bedrijven, maar het is een taak die door grote fondsbeheerders zelden serieus wordt genomen.

Dat schrijft adviesbureau Willis Towers Watson in het rapport Investor stewardship: One hand on the wheel. Willis Towers Watson nam voor deze studie zes van de grootste vermogensbeheerders ter wereld onder de loep met duizenden miljarden onder beheer.

Het gaat om BlackRock, Vanguard, Legal & General IM, Northern Trust AM, State Street Global Advisers en UBS Asset Management.

Stewardship

Volgens Willis Towers Watson erkennen deze vermogensbeheerders weliswaar hun rol als steward, maar ontbreekt het aan daadkracht.

Legal & General heeft bijvoorbeeld keurig vastgelegd dat er moet worden gelet op het klimaatbeleid van bedrijven en State Street heeft met het Fearless Girl-initiatief de focus gelegd op meer vrouwen in de top. Maar het zijn veel woorden en weinig daden.

“Er is op een paar punten zeker vooruitgang geboekt,” zegt Stephen Mills hoofd aandelenanalyse bij Willis Towers Watson. “Maar er is nog zoveel meer mogelijk.”

Lastig, tijdrovend en ongemakkelijk

Volgens hem wordt stewardship door vermogensbeheerders vaak gezien als een lastige, tijdrovende en een beetje ongemakkelijke bezigheid. Het kan tot vervelende gesprekken leiden met bestuursleden en raden van commissarissen.

Veel vermogensbeheerders gaan die gesprekken liever uit de weg, zeker als ze in het openbaar worden gevoerd. Dit in tegenstelling tot durfkapitalisten die de publiciteit juist gebruiken om hun argumenten kracht bij te zetten, vaak met succes.

Volgens Willis Toers Watson is precies dat een van de redenen waarom het stewardship zo belangrijk is voor vermogensbeheerders. Zij hebben als langetermijnbeleggers andere belangen als de vaak op korte termijnwinsten gefocuste durfkapitalisten.

Goed voor milieu én portemonnee

Stewardship is niet alleen belangrijk omdat het bedrijven aanspoort tot een beter sociaal beleid of meer milieuvriendelijke producten, het levert ook gewoon geld op, want zoals Willis Towers Watson zegt "beter geleide ondernemingen, leveren meer inkomsten op en lagere kosten."

Hoe terughoudend de zes vermogensbeheerders optreden blijkt wel uit het feit dat geen van hen ooit een resolutie heeft ingediend op een aandeelhoudersvergadering. Een van de zes zegt daar wel binnenkort verandering in te willen aanbrengen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen