Nieuws

Robeco doet goede fondszaken

Detlef Glow kijkt met ongeloof naar de Europese fondscijfers over maart. Opnieuw zagen actieve fondsen outflow en opnieuw kochten beleggers vooral obligatiefondsen. Robeco ging zijn eigen weg. Het fondsenhuis trok extra kapitaal aan, waarvan vooral hun aandelenfondsen profiteerden.

Ondanks het stevige herstel van de effectenmarkten zien de Europese beleggingshuizen hun klanten ook dit jaar weglopen. Afgelopen maand was alweer de elfde maand op rij dat langlopende beleggingsfondsen kapitaal zagen wegstromen.

Maar niet alleen dat is verrassend aan de cijfers over maart. Gezien de rente-omgeving is het minstens zo opmerkelijk dat obligatiefondsen (+16,4 miljard euro) opnieuw het beste verkochten.

Vastgoedfondsen (+0,1 miljard euro) hielden de voeten nog enigszins droog. Alle andere beleggingscatgeorieën hadden te maken met uitstroom. Aandelenfondsen (-20,9 miljard euro), alternatieve fondsen (-7,9 miljard euro) en mixfondsen(-5,5 miljard euro) gingen grif van de hand.

ETF's blijven populair

Afgelopen maand onttrokken Europese beleggers 18,8 miljard uit langlopende beleggingsfondsen. Geldmarktfondsen laat ik buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash voor korte tijd opzij te zetten.

ETF's hadden overigens geen last van de maartmalasie. De Europese ETF-markt boekte een netto-omzet van 5,5 miljard euro en zet de opmars vrolijk verder.

Europese belegger kocht in maart obligaties en verkocht aandelen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Obligaties wereldwijd dollar hedged (+3,5 miljard miljard) waren afgelopen maand de best verkopende beleggingscategorie, gevolgd door de obligaties opkomende markten in harde valuta (+3,4 miljard euro) en Europese bedrijfsobligaties (+2,9 miljard euro).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, waren het opnieuw Europese aandelenfondsen die massaal werden gedumpt. Ook kortlopend europapier was allesbehalve gewild.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

BlackRock was in maart het best verkopende fondsenhuis met een netto-omzet van 6,3 miljard euro. Aangezien geldmarktproducten het leeuwendeel van de verkoop bepaalden (+4,4 miljard), is het beeld enigszins vertekend.

Pimco (+3,7 miljard euro), de nummer twee-verkoper van maart, profiteerde sterk van de vraag naar obligatiefondsen. Robeco daarentegen (+2,9 miljard euro), de nummer drie op de lijst van topverkopers, profiteerde sterk van de verkoop van aandelenfondsen (+2 miljard euro).

Dat is een knap in een maand waarin Europese fondsbeleggers weinig van aandelen moesten hebben.

De best verkopende fondsenhuizen van maart 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus