Nieuws

Jeremy Grantham goes green

GMO-oprichter Jeremy Grantham adviseert beleggers over te stappen van hedgefondsen op groene beleggingen. Groene bedrijven groeien niet alleen snel, ze zijn ook een perfecte bescherming tegen economische krimp door natuurrampen.

Waardebelegger Jeremy Grantham breekt een lans voor groene beleggingen. De oprichter van vermogensbeheerder GMO ziet kansen voor aandelen in groene bedrijven.

Dat schrijft Grantham in een artikel samen met GMO-portefeuillebeheerder Lucas White. De opwarming van de aarde – en de daarmee gepaard gaande orkanen, droogtes en bosbranden – zijn volgens hen de grootste risico’s voor de economie de komende decennia.

"Beleggingen in groene-energiebedrijven die dit risico verzachten, zullen zich uitbetalen zodra de vraag naar hun producten toeneemt,” aldus Grantham en White.

Betere bescherming

Volgens hen hebben beleggers de afgelopen twintig jaar veel geld geïnvesteerd in hedgefondsen om zich te beschermen tegen economische recessies en koerscorrecties. Immers, hedgefondsen kunnen in theorie profiteren van de hoge volatiliteit die dan ontstaat.

Wat betreft Grantham kan deze strategie echter overboord, omdat het op de lange termijn te weinig oplevert.

Groene aandelen zijn wat hem betreft een veel betere hedge tegen slechte tijden omdat het om bedrijven gaat die ook in economisch gunstige periodes goed kunnen presteren. Voor deze aandelen hoeven geen belachelijk hoge fees te worden betaald en ze zijn niet zo illiquide als hedgefondsen.

"Climate change investors will be able to enjoy the benefits of diversification without making such sacrifices."

Dure olie is een meevaller

Volgens Grantham zijn er op de lange termijn twee factoren die bepalen hoe snel het kan gaan met de groei van groene investeringen.

De eerste zijn de genoemde natuurrampen. De tweede de prijzen voor olie en gas. Zodra die omhoog gaan, wordt groene energie een echt aantrekkelijk alternatief en zullen de omzetten en winsten van alle aan het klimaat gerelateerde bedrijven een boost krijgen.

"If prices of damaging fossil fuels rise, clean energy becomes more competitive, speeding up the transition to a clean energy infrastructure reliant on materials such as copper, lithium, nickel, and cobalt."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie