Nieuws

De grote olifant in de Europese ETF-kamer

Detlef Glow van Lipper heeft de Europese ETF-cijfers maart binnen, en die verbazen. Kort gezegd, Europese obligaties werden gekocht en Europese aandelen verkocht.

Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen ging in maart omhoog van 707 miljard euro naar 725 miljard euro. Deze stijging van 2,5% was grotendeels het gevolg van de goede gang van zaken op de financiële markten (+17,9 miljard euro).

De inflow in maart bedroeg 5,2 miljard euro. Dat is niet bijster veel, maar wel heel veel meer dat wat actieve beleggingshuizen nog binnenhalen. Die zien het kapitaal van beleggers vooral wegstromen.

Dat de ETF-industrie geen last heeft van outflow zal niet verbazen. Opmerkelijk is wel dat Europese ETF-beleggers afgelopen maand massaal obligaties kochten. Dat is vooral zo opvallend, aangezien 69% van het Europese ETF-vermogen uit aandelen-ETF's bestaat, en juist aandelen in 2019 buitengewoon goed presteren.

De Europese ETF-handel in maart 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zeven van de tien meest gekochte ETF-categorieën in maart waren obligatie-categorieën. Verreweg het populairst waren Europese bedrijfsobligaties (+2,3 miljard euro). Ook aandelen wereldwijd (+1,4 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+1 miljard euro) waren gevraagd.

Aan de andere kant van het spectrum, waar de maartverliezers zich ophouden, valt op dat Europese aandelen-ETF's wederom werden gedumpt. De outflow bedroeg maar liefst 1,8 miljard euro. Geen van de andere verliezers komt in de buurt.

In Europese onligaties, uit Europese aandelen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Met een martkaandeel van 46% van de Europese ETF-markt houdt iShares de concurrentie op grote afstand. Ook afgelopen maand boekte de dochter van BlackRock van alle Europese ETF-aanbieders met 4,1 miljard euro de grootste omzet.

Interessanter is om te zien hoe de andere het in de afgelopen maand hebben gedaan. SPDR ETF's van State Street is een sterke nummer 2. Bijzonder zijn ook de relatief sterke omzetcijfers van JP Morgan en Fidelity, die pas sinds kort de ETF-markt hebben betreden.

iShares tegen de rest

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan nog voor wie geïnteresseerd is in de best verkochte Europese ETF's van de maand. Die komen allemaal uit de koker van iShares. De omzet van deze tien ETF's bedroeg 93,7% van de totale inflow in maart. Hoe dat kan? Een groot deel van de Europese ETF-aanbieders boekte net als actieve fondshuizen outflow. De concentratie in de Europese ETF-markt neemt eerder toe dan af.

Best verkochte individuele ETF's

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus