Nieuws

Goldman Sachs: Trump favoriet verkiezingen 2020

Voor Goldman Sachs is Donald Trump favoriet bij de presidentsverkiezingen 2020. De sterke economie maakt het voor tegenstanders lastig een tweede termijn van Trump te voorkomen.

Donald Trump wordt in de media veelal neergezet als een narcist die zijn land meer kwaad doet dan goed. Zijn approval ratings zijn matig. En toch zijn Trumps kansen op een herverkiezing in 2020 volgens Goldman Sachs lang niet slecht.

Dat komt vooral door de krachtige groei van de economie, zeker in vergelijk tot Europa. Er is bovendien waardering voor het feit dat Trump het opneemt tegen China. Hij is daarnaast veel bekender dan de tegenkandidaten van de Democraten.

En ja, zelfs de beloofde muur met Mexico wordt door een flink aantal Amerikanen toegejuicht.

Bekendheid

"Trump heeft als zittende president een bekendheidsvoordeel. Daarnaast zijn er de relatief sterke economische prestaties die hem favoriet maken voor een tweede termijn,” aldus de economen Alec Phillips en Blake Taylor van Goldman Sachs.

Om zijn voordeel te behouden zou het natuurlijk wel goed zijn als de economie gezond blijft. Maar volgens Goldman heeft Trump ook op dit punt weinig te vrezen.

Phillips en Taylor verwachten voor dit jaar een groei van van de Amerikaanse economie met 2,5% en 2,3% in 2020. De werkloosheid zakt ondertussen naar het extreem lage niveau van 3,3%, terwijl de lonen stijgen.

Verdeelde Democraten

Voor de Trump-oppositie maakt dat het er allemaal niet eenvoudiger op, ook omdat er niet echt een tegenkandidaat is die er uitspringt.

Officieel zijn er bij de Democraten inmiddels zeventien kandidaten, waar de meeste Nederlanders waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. De frontrunners zijn Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren, Beto O’Rourke, Pete Buttigieg en Cory Booker. Een klein kansje is er ook voor oud-vice-president Joe Biden, die zich echter nog niet kandidaat heeft gesteld.

Goldman is niet de enige die een Trump-overwinning verwacht. Yale-econoom Ray Fair voorspelde onlangs hetzelfde, net als cio Donald Luskin van Trend Macrolytics en Trump-criticaster Mark Zandi van Moody's Analytics.

Ze wijzen allemaal op de economie onder het mom "Its the economy stupid" en het ontbreken van een serieuze tegenstander.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen