Nieuws

In crisistijd is liquiditeit veel belangrijker

In crisistijd moeten beleggers vaker terugvallen op hun vermogen. Dan neemt het belang van liquiditeit sterk toe.

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, universiteitsfondsen en family offices beleggen tegenwoordig een groot deel van hun geld in private equity.

Het is geld dat niet nodig is op de korte termijn en het levert vaak meer rendement op. De beperkte verhandelbaarheid van aandelen in niet-beursgenoteerde bedrijven wordt op de koop toegenomen.

Maar niet alle beleggers kunnen dit ongeremd doen. Zelfs institutionele beleggers moeten er rekening mee houden dat er ook slechte tijden kunnen aanbreken, en dat bepaalde beleggingen van de hand gedaan moeten worden om rekeningen te betalen.

Baan weg, wat dan? 

Volgens econoom Mark Rzepczynski is het goed mogelijk dat we aan de vooravond van een dergelijke economische recessie staan en beleggers moeten zich hierop voorbereiden. 

Vooral voor particulieren geldt dat ze hun effectenportefeuilles moeten checken op de liquiditeit. Want, stel u heeft een goede baan met een hoog inkomen, maar er breekt een crisis uit en u wordt ontslagen. Dan zal dat verloren gegane inkomen op een gegeven moment moeten worden gecompenseerd uit vermogen.

Het huis verkopen is meestal het laatste dat mensen willen en private equity is in crisistijd vaak alleen met grote korting te verkopen. Het is daarom belangrijk genoeg cash en liquide aandelen en obligaties te hebben voor slechte tijden.

Volgens Rzepczynski is dit het moment om de liquiditeits-analyse te maken. Nu kan het nog. Als de crisis uitbreekt wordt het met de liquiditeit van alle vermogensbestandsdelen gelijk een stuk minder. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen