Nieuws

Liever onafhankelijk naast de beurs dan liquide erop

Veel grootaandeelhouders willen als het beursklimaat goed is, graag cashen door middel van een beursgang. Anderen, zoals bijvoorbeeld de eigenaren van Fidelity, blijven toch liever privaat. Waarom?

Veel bedrijven gaan naar de beurs zodra ze groter worden. De reden die grootaandeelhouders vaak aangeven voor hun exit is dat ze op die manier geld vrij willen maken om andere dingen mee te doen en hun risico te spreiden.

Er zijn echter uitzonderingen. Familiebedrijven willen de beurs vaak mijden, omdat het ook nadelen heeft. Vooral in de wereld van het vermogensbeheer is een beursnotering niet altijd een zegen.

Een van de grootste assetmanagers is Fidelity, een Amerikaanse bedrijf opgericht door Edward C. Johnson II, dat nu geleid wordt door zijn kleindochter Abigail, die samen met de rest van de familie 49% van de aandelen houdt. De rest zit bij het personeel.

Makkelijk geld verdienen

Rusty Guinn, CEO van vermogensadviseur Second Foundation Partners, suggereert dat het mogelijk iets te maken heeft met het feit dat het fondsbeheer gewoon een hele lucratieve business is.

Het mag zo zijn dat de marges de laatste jaren zijn gedaald door de concurrentie van indexfondsen. Toch blijft het zo dat het voor grote fondsbeheerders als Fidelity heel makkelijk veel geld verdienen is.

Dat heeft veel met de omvang te maken. Een fondsbeheerder die bijvoorbeeld een paar fondsen van een paar miljard onder beheer heeft, hoeft niet extreem veel meer te doen dan iemand die een fonds van 100 miljoen beheert. Fidelity heeft ongeveer 2500 miljard dollar onder beheer.

Geen last van externe aandeelhouders

Er is echter nog een andere reden, denkt Quinn, om weg van de beurs te blijven. De familie Johnson koestert een ding nog meer dan liquiditeit, en dat is het ontbreken ervan.

Wat gebeurt er als een bedrijf naar de beurs gaat? De onafhankelijkheid van en de controle over het bedrijf gaan grotendeels verloren. Een beursgang levert nog meer bureaucratie en regulering op. Veel familiebedrijven vrezen bovendien dat een beursnotering ten koste gaat van de continuïteit.

Abigail Johnson is volgens het blad Forbes goed voor een vermogen van 15,6 miljard dollar. Ze is daarmee de op zeven na rijkste vrouw ter wereld en nummer 74 met de mannen erbij. Echt noodzaak om te verkopen heeft ze dus ook niet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022