Nieuws

Het gevaarlijke overgewicht van private equity

Family offices, stichtingen en universiteitsfondsen hebben de laatste jaren fantastische resultaten geboekt door overwogen te zitten in private equity. Nu is het tijd om dit overgewicht kwijt te raken.

De afgelopen decennia waren goud voor private equity-investeerders. Preqin berekende onlangs dat niet-beursgenoteerde bedrijven de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement hebben opgeleverd van 10,8% per jaar.

Dat is meer dan bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 en veel meer dan Europese indices als de AEX of Eurostoxx 50. Niet gek dat private equity en venture capital een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op beleggers. 

Van verzekeringsconcerns tot pensioenfondsen en van universiteitsfondsen tot family offices. Alleen kleine particuliere beleggen hebben amper toegang tot deze markt.

De 40%-club

Binnen deze groep zijn er echter grote verschillen in de mate waarin in private equity wordt belegd. Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van Cambridge Associates zijn er steeds meer partijen die voor meer dan 15% in private equity zitten.

Er is zelfs een groeiende groep die meer dan 40% van de portefeuille heeft ingeruimd voor private equity. Het gaat volgens Cambridge Associates dan vooral om family offices, stichtingen en universiteitsfondsen.

Achteromkijkend hebben die beleggers natuurlijk groot gelijk gehad. De vraag is alleen of deze overwaardering in private equity ook verstandig is naar de toekomst.

Conjunctuur

Mark Rzepczynski raadt het af. In zijn blog Disciplined systematic global macro views wijst hij op de grote risico’s die er aan private equity kleven en het feit dat aandelen in niet-beursgenoteerd bedrijven niet makkelijk van de hand zijn te doen. 

Het belangrijkste bezwaar is echter dat private equity de neiging heeft zwakker te presteren in tijden van conjuncturele neergang. Niemand weet natuurlijk precies wanneer die neergang komt en hoe lang deze aanhoudt, maar dat de risico’s daarop nu groter zijn dan bijvoorbeeld twee jaar geleden is vrij onomstreden.

Rzepczynski maant met name universiteitsfondsen, stichtingen en family offices tot grotere voorzichtigheid met private equity. Er zijn volgens hem teveel beleggers die denken dat doordat ze in meerdere private equity-bedrijven tegelijk beleggen zeker zijn voor correcties.

Maar dat is een misvatting. Private equity-bedrijven bewegen bewegen vaak in dezelfde richting, ongeacht uit welke sector ze komen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie