Nieuws

Als alles stijgt, wordt het tijd om te verkopen

Of er sprake is van irrational exuberance valt moeilijk te bewijzen. James Picerno doet toch een poging. Als alles op de beurs stijgt, dan is het volgens hem tijd om te verkopen. Nu dus.

Aandelenbeurzen hebben na de rally in het eerste kwartaal zicht op nieuwe records. Daarvoor zijn een aantal plausibele verklaringen, zoals het feit dat centrale banken de monetaire teugels hebben laten vieren en de vooruitgang die er wordt geboekt in het handelsoverleg tussen de VS en China.

Daar staat dan wel weer tegenover dat de wereldeconomie duidelijk verzwakt. Is er sprake van irrational exuberance?

James Picerno (foto) van The Capital Spectator is de laatste om te beweren dat hij de wijsheid in pacht heeft, maar er is wel een indicator die hem behoorlijke zorgen baart.

De feiten

Irrational exuberance wordt vaak gekenmerkt door een fase waarin het niet uitmaakt in welke sector of bedrijf wordt belegt, want alles gaat omhoog. Goede bedrijven, slechte bedrijven, winstgevende sectoren en verlieslatende. Alles stijgt.

Een dergelijke fase is volgens Picerno nu ook aan de hand. Om dat te bewijzen heeft hij veertien sterk van elkaar verschillende ETF’s met elkaar vergeleken op basis van hun 10- en 50-daags gemiddelde rendement.

Bij een score van een stijgen alle ETF’s. Bij een score van nul dalen alle ETF’s. En wat is de score nu? Het tiendaags gemiddelde ligt vlakbij 1, het 50-daags rond de 0,9.

Voor Picerno is dat toch een vrij duidelijk teken van overdreven beursoptimisme. Hem zult u dus eerder als verkoper op de beurs treffen dan als koper. “Want als alles stijgt, dan is dat vaak een signaal dat er nog maar een weg mogelijk is, en die is omlaag.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022