Nieuws

Gouden eeuw voor disruptieve beleggingen

Vermogensbeheerders zien op de 30ste verjaardag van het internet nog volop mogelijkheden om er geld mee te verdienen. Ontdekker Tim Berners-Lee maakt zich vooral zorgen over datamisbruik, desinformatie, haat en censuur.

Het is 12 maart 1989 als de Britse natuurkundige en informaticus Tim Berners-Lee in een buitenwijk van Geneve een idee op papier zette dat de wereld zou veranderen.

Zijn baas bij het wetenschappelijke instituut Cern, de Belg Robert Cailliau, noemt het vaag maar spannend en geeft Berners-Lee vrije baan om het idee van het wereldwijde web (www) verder uit te werken.

De rest is geschiedenis. Berners-Lee gaat als een dolle aan de slag met het verder ontwikkelen van zijn plan voor een informatie-uitwisselingssysteem voor wetenschappers. Hij ontwikkelt computertalen als HTML.

Een winstoogmerk is er in het begin nog nauwelijks. Dat komt pas kort daarna als met name Amerikaanse bedrijven, zoals Microsoft, AOL en Apple zich ermee gaan bemoeien en software schrijven die het gebruik vereenvoudigen.

Razendsnel

Midden jaren negentig kent bijna iedereen het begrip internet, en nu 30 jaar na dato weet de halve wereldbevolking niet eens meer wat het is om zonder internet te leven.

De vraag is of de rek er nu wel een beetje uit is. Zijn nieuwe Apple-modellen nog echt wel zoveel beter dan de oude?

Kan Netflix zich nog verder ontwikkelen. Kan Amazon nog meer markten penetreren? En wat voor startup’s kunnen we allemaal verwachten?

Drie vermogensbeheerders

Drie beleggers geven aan KL Connections hun mening:

David Eiswert van T Rowe Price gelooft dat er nog heel veel in het vat zit. “De informatietechnologie is een gebied waar snelle wijzigingen van marktaandelen zorgen voor een enorme dynamiek waarin groeibedrijven uitstekend gedijen, zelfs als het macro-economisch een keer wat tegen zit.”

Het ontwikkelen van betere en steeds snellere netwerken, mobiliteit en cloud-computing zijn volgens hem trends die nog heel lang aanhouden. De kans is wel groot dat de bedrijven die over 30 jaar groot zijn niet per definitie dezelfde bedrijven zijn als nu. “We leven in een gouden eeuw voor disruptie en disruptieve beleggingen.”

Tom Fitzgerald van Eden Tree houdt het liever bij oude bekenden. Zijn favoriet is Alphabet (Google). “Alphabet is ongeëvenaard met zijn technologieplatforms die constant zorgen voor innovatieve vernieuwingen.”

De Nederlander Rogier Quirijns van Cohen en Steers ziet als vastgoedexpert ook kansen voor beleggers in onroerend goed. Hij denkt dat de enorme groei van mobiele data en cloud-computing zich zal vertalen naar meer vraag naar datacentra.

Open brief

En hoe zit het met de nu 63-jarige Tim Berners-Lee? Die maakt zich grote zorgen. Op de 30-ste verjaardag van het internet schreef hij een open brief waarin hij waarschuwt voor het toenemende misbruik van het internet voor datamisbruik, desinformatie, haat en censuur.

"De strijd om het web is een van de meest de meest urgente aangelegenheden van onze tijd.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie