Nieuws

Groei Amerikaanse bedrijfswinsten valt dit jaar stil

In 2018 stegen de Amerikaanse bedrijfswinsten nog met bijna 8%. In 2019 mogen beleggers blij zijn als er een plusje uitkomt. Reden genoeg voor T. Rowe Price om defensieve posities in te nemen.

De Verenigde Staten bevinden zich net als Europa en China in een fase van afnemende groei. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de bedrijfswinsten, zegt fondsmanager Jeff Rottinghaus van het T Rowe Price US Large-Cap Core Equity fund.

Begin dit jaar werd er nog vanuit gegaan dat de groei van de bedrijfswinsten in 2019 redelijk op peil zou blijven. Maar volgens Rottinghaus is dat te optimistisch. Hij gaat uit van 0 tot 1% groei dit jaar. Bijna stilstand dus.

De bedrijfswinsten in 2018 zijn trouwens ook al lager uitgekomen dan aanvankelijk verwacht: 7,9% versus de begin 2018 verwachte 10%.

Stijgende lonen

Beleggers doen er volgens Rottinghaus verstandig aan hun rendementsverwachtingen naar beneden bij te stellen “want de vertraging van de Amerikaanse en wereldeconomie brengt zeker gevaren met zich mee.”

De bedrijfswinsten staan bovendien onder druk door stijgende lonen en een steeds kleiner positief effect van de 2017 doorgevoerde belastingverlagingen.

Bij deze situatie hoort een meer defensieve portefeuille. In het geval van het US Large-Cap Core Equity Fund betekent dat overwogen in de gezondheidssector en nutsbedrijven en onderwogen in de IT-sector.

Vergrijzing

Rottinghaus: “Met health care-aandelen heb je de beste combinatie van degelijke fundamentals en een acceptabele waardering. De gezondheidssector heeft bovendien seculaire meewind door de vergrijzing.”

De nutssector is aantrekkelijk omdat deze traditioneel profiteert van een stabiel lage rente en economische onzekerheid.

Binnen de nutssector hebben duurzame bedrijven nog een extra streepje voor. Dat geldt onder meer voor NextEra Energy en American Water Works.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022