Nieuws

2 tot 7% van de reserves in goud is ideaal

Centrale banken kopen weer goud. Tot een bepaald niveau is dat geen slecht idee, zegt Amundi Asset Management.

Centrale banken doen er verstandig aan 2% tot 7% van hun reserves aan te houden in de vorm van goud. Hoe hoog precies hangt van de omstandigheden en de behoeften van een land.

Dat zegt Amundi Asset Management op basis van een onderzoek naar factoren die de goudprijs bepalen.

Opkomende markten

Een factor zijn de centrale banken zelf. Hun desinteresse voor goud in de jaren ‘80 en ’90 van de vorige eeuw zorgde ervoor dat de goudprijs zwaar onder druk lag. Een eerste omslag kwam er in 1999 toen de centrale banken van de eurozone besloten om hun goudverkopen aan banden te leggen. Een tweede omslag kwam er met de kredietcrisis van 2008 toen centrale banken goud begonnen te kopen ter diversificatie van hun reserves. Ze wilden vooral af van het hoge percentage dollarreserves.

Landen als China en Turkije hebben bijvoorbeeld de laatste jaren op grote schaal goud gekocht. Hetzelfde geldt in Europa voor Polen en Hongarije. Het gevolg is dat de gouidreserves bij centrale banken de laatste tien jaar zijn opgelopen van 30.000 ton naar 34.000 ton.

Inflatie en crashes

Deden de centrale banken daar verstandig aan? Om die vraag te beantwoorden keek Amundi naar een aantal macro-economische factoren waarvan altijd wordt gezegd dat ze invloed hebben op de goudprijs.

Die relaties blijken ook op dit moment van kracht. De goudprijs reageert positief op stijgende inflatie, financiële crises en verhoogde schuldenniveaus. De dollar blijkt daarentegen een minder goede maatstaf. Wel belangrijk is de negatieve correlatie van goud met de reële rente in de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's