Nieuws

Europese fondsbelegger kiest voor contrair

Terwijl de aandelenmarkten in februari naar boven spoten, kochten Europese fondsbeleggers vooral obligatiefondsen. Opnieuw moesten Europese aandelen eraan geloven, aldus Detlef Glow van Lipper.

Ondanks het forse herstel van de aandelenmarkten in februari gingen Europese beleggers verder met de verkoop van fondsen. Afgelopen maand was alweer de tiende maand op rij waarin Europese langetermijnfondsen uitstroom boekten.

Gelet op de rente-omgeving was het verrassend dat juist obligatiefondsen (+7,6 miljard euro) nog heel goed verkochten. Dat kan niet worden gezegd van alternatieve fondsen  (-8,6 miljard euro), aandelenfondsen (-4,2 miljard euro) en mixfondsen (-3,3 miljard euro).

De totale geldstroom uit langetermijnfondsen bedroeg in februari 8,9 miljard euro. Dat is fors.

Wereldwijde aandelen en EMD geliefd

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van alle fondscategorieën was aandelen wereldwijd (+8,3 miljard euro) afgelopen maand het meest populair. Op ruime afstand volgden obligaties opkomende markten (EMD) in harde valuta (+3,5 miljard euro) en eurobedrijfsobligaties (+2,4 miljard euro).

De populairste fondsen in februari

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat waren de februariverliezers? Vooral Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (-7,2 miljard euro), Europese aandelen (-5,1 miljard euro) en aandelen eurozone  (-2,2 miljard euro) gingen zwaar in de verkoop.

Amerikaanse obligaties en Europese aandelen in de verkoop

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?