Nieuws

Rabobank: Kans op recessie VS 60 tot 70%

Voor de Verenigde Staten houdt Rabobank in 2020 rekening met twee achtereenvolgende kwartalen van krimp, ofwel een economische recessie.

Ontwikkelingen op financiële markten zijn een goede graadmeter om de kans op een Amerikaanse recessie te bepalen en die kans bedraagt volgens onze berekeningen momenteel tussen de 60 en 70%, aldus de bank.

"Ook zien we de eerste barstjes ontstaan in de afgelopen jaren zo geoliede Amerikaanse machinerie, die samen lijken te hangen met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank in de voorbije jaren. Zo is het percentage wanbetalingen op autoleningen gestegen naar 4,5, wat bijna even hoog is als tijdens het begin van de financiële crisis tien jaar geleden."

Ook zijn de private woninginvesteringen sinds begin 2018 ieder kwartaal gekrompen, wat duidt op een verslechtering van de betaalbaarheidscondities voor huishoudens. Krimpende woninginvesteringen zijn in het verleden bovendien vaak een voorbode geweest voor recessies een paar kwartalen later, schrijft Rabobank in het Economisch Kwartaalbericht.

 

Kans op recessie in 2020 in de VS volgens Rabobank

Negatieve groeibijdrage

"Al met al hebben we in de VS nu nog een redelijk milde recessie ingeprijsd van in totaal -0,8 procentpunt, die het gevolg is van een negatieve groeibijdrage van de particuliere consumptie, de bedrijfsinvesteringen en de netto export. Mocht de Amerikaanse economie de komende periode sterk afkoelen, dan zal de Amerikaanse overheid uiteraard trachten om dit beleidsmatig tegen te gaan."

Bezien vanuit het perspectief van de overheidsfinanciën lijkt er echter weinig ruimte voor accommoderend beleid en daarnaast heeft de Federal Reserve op dit moment nog steeds twee renteverhogingen in 2019 en één in 2020 in de zogenoemde dot plot staan. aldus de bank.

"Wij denken dat de Fed uiteindelijk zal inzien dat er geen ruimte meer is voor renteverhogingen. Voordat de Fed echter een volledige omslag heeft gemaakt naar een beleid van renteverlagingen, zullen ze waarschijnlijk net als in het recente verleden achter de feiten aan lopen. Overigens zullen we de komende periode ook nauwgezet kijken naar factoren die een mogelijke Amerikaanse recessie zouden kunnen verergeren, zoals kwetsbaarheden in het Amerikaanse financiële systeem en de besmettingsrisico’s die hiermee gepaard gaan."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen